Hoppa till huvudinnehåll

"Relationen Sverige-Saudiarabien iskall"

Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014.
Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014. Bild: EPA/ANNIKA AF KLERCKER Margot Wallström,wallström

En argsint ordväxling mellan Sverige och Saudiarabien pågår. Bakgrunden till den är att Saudiarabien inte tillät utrikesminister Margot Wallström att hålla sitt tal inför Arabförbundet på måndag.

Wallström var inbjuden som hedersgäst av generalsekreteraren Nabil al-Araby för att tala vid förbundets möte i Kairo, men Saudiarabien kunde som medlemsland sätta topp för det.

Det är ovanligt att utländska regeringsföreträdare får framträda inför arabledarna, men inbjudan kopplas till att Sverige har erkänt Palestina som självständig stat.

Militärt samarbetsavtal under lupp

Wallström säger att hon inte vet om händelserna får konsekvenser för det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien.

Ingemo Lindroos är redaktör på Yle
Ingemo Lindroos Ingemo Lindroos är redaktör på Yle Bild: Yle ingemo lindroos

Ingemo Lindroos, korrespondent i Stockholm, vad handlade det om när svenska utrikesministern plötsligt inte fick tala i Arabförbundet?

- Det att utrikesminister Wallström var inbjuden överhuvudtaget var en gest från Arabförbundets sida i och med att Sverige erkänt staten Palestina. Saudiarabien är dock missnöjd med att Sverige aktivt och synligt tagit ställning till mänskliga rättigheter hos dem, bland annat har Wallström varit tydlig med kritiken mot att bloggaren Raif Badawi dömts till piskstraff, säger Lindroos.

Sveriges förhållande till Saudiarabien är också i övrigt väldigt omdiskuterat just nu och regeringen kommer att se över det vapenhandelsavtal som de två länderna har. Hur kommer det att gå med det avtalet?

- Sveriges militära avtal med Saudiarabien ska omförhandlas eller sägas upp senast den 15 maj. Det reglerar export av försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, samt överföring av militärteknologi. Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet samt en del av socialdemokraterna trycker på för att regeringen ska säga upp avtalet med diktaturen.

-Det är ett avtal från tio år tillbaka som reglerar export och nu är det oklart hur det ska gå, säger Lindroos.

Frågan är brännhet och det kommer kritik från många håll. Vapenhandelsavtalet är enligt Lindroos kontroversiellt eftersom Saudiarabien är en diktatur och vapnen kan användas mot de egna medborgarna.

- Samtidigt kritiserar man Saudiarabien och säljer vapen så att diktaturen kan upprätthållas, sammanfattar Lindroos.

Läs också:
Kontrovers med Saudiarabien- Wallström fick inte tala

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes