Hoppa till huvudinnehåll

Studiestödet begränsas till en examen - studenterna besvikna

Studentdemonstration 20.03.2013.
Studiestödsdemonstration i mars 2013. Studentdemonstration 20.03.2013. Bild: Jenny Blomqvist studentdemo

Riksdagen röstade på tisdagen för att begränsa studiestödet till bara en högskoleutbildning. Studentorganisationerna menar att det därigenom blir ekonomiskt omöjligt att byta bransch.

Riksdagen godkände regeringens förslag till ändring av studiestödslagen med rösterna 95-91 i en första behandling. Förslaget ska behandlas på nytt nästa fredag.

Enligt förslaget ska studiestöd inte beviljas till mer än en högskoleexamen. Även den som inte lyft något studiestöd för sin första examen, kan inte få stöd för ytterligare examina.

Regeringen räknar med att spara 10,5 miljoner euro genom att begränsa studiestödet. Men studentorganisationerna menar att beräkningarna inte stämmer.

- Att begränsa stödet till en examen är inte klokt, då man beaktar det ekonomiska läget och den osäkra arbetsmarknaden. Att man vill avlägga en andra examen beror ofta på svag sysselsättning i den bransch man först utbildade sig för, säger Jari Järvenpää, ordförande för Finlands studentkårers förbund FSF.

Enligt FSF blir det ekonomiskt omöjligt för de flesta studerande att byta studieinriktning.

Förbundet för yrkeshögskolornas studentkårer SAMOK anser att reformen i synnerhet missgynnar de yrkeshögskolestuderande, som efter avlagd examen vill fortsätta sina studier på universitetsnivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes