Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: Svenska Vänsterpartiet skickade biståndspengar till proryska separatister

Proryska separatister uppges dra bort tunga vapen från en by i Donetskregionen 26.2.2015
Soldater i Debaltseve i östra Ukraina. Proryska separatister uppges dra bort tunga vapen från en by i Donetskregionen 26.2.2015 Bild: EPA/LUCA PIERGIOVANNI proryska separatister

Svenska Vänsterpartiet har skickat biståndspengar till proryska ukrainska separatister, avslöjar tidningen Aftonbladet.

Tidningen uppger att separatistorganisationen Borotba i östra Ukraina har fått minst 219 000 kronor, vilket motsvarar cirka 24 000 euro, av Vänsterpartiets biståndsorganisation Vänsterns Internationella Forum VIF. Pengarna fördes över bland annat till Borotbas ledares dåvarande flickväns privata konto.

Kvinnan själv säger till tidningen att hon inte vet vad separatistledaren Segej Kiritjuk använde pengarna till. När biståndet skulle följas upp förfalskade Kiritjuk och Borotbagrundaren Viktor Sjapinov en rapport till VIF.

Samarbetet mellan VIF och Borotba pågick under år 2013 och organisationen föreslog att det skulle fortsätta och utökas. Vänsterpartiets samarbete med Borotba avslutades ändå formellt den 31 december 2014.

"Tydligt drag av sovjetnostalgi och separatism"

Vänsterpartiet beskriver Borotba som en ukrainsk vänsterrörelse mot nazism och för feminism. Jakob Hedenskog som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI är ändå av annan åsikt.

- Som en aktiv del av antimajdan-rörelsen hamnar de i praktiken på samma sida som de proryska separatisterna i Donbass, säger Hedenskog till Aftonbladet.

Enligt Hedenskog har organisationen ett tydligt drag av sovjetnostalgi och separatism.

När Aftonbladet kontaktar Sida, som är en svenska myndighet som hanterar biståndspengarna, hör de om samarbetet för första gången. Sidas programsamordnare Johan Nordqvist säger att det inte är tillåtet för Sidas samarbetspartners att föra över bistånd till privata konton.

Aftonbladet har försökt kontakta den person i VIF som har haft mest kontakt med Borotba, men han hänvisar till att han inte längre sitter i VIF:s styrelse och vill inte bli intervjuad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes