Hoppa till huvudinnehåll

Berlusconi frias i bunga bunga-mål

Bild: EPA/LUIGI MISTRULLI berlusconi

Italiens högsta domstol har friat Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi i det uppmärksammade prostitutionsmålet "Ruby". Högsta domstolen bekräftar därmed hovrättens friande dom från i fjol.

Berlusconi frias definitivt från anklagelserna om att ha köpt sex av en minderårig prostituerad och om maktmissbruk. Högsta domstolen kom med beskedet strax före midnatt efter flera timmars överläggningar.

Berlusconi dömdes år 2013 till sju års fängelse för att ha haft sex med den 17-åriga marockanska flickan Karima El-Mahroug, mer känd som Ruby, och för att ha utnyttjat sin ställning för att sopa fallet under mattan. Men i somras friade en appellationsdomstol honom, och nu gör högsta domstolen detsamma.

Gäster vittnar om normala middagar

Berlusconis gäster som varit närvarande i hans villa under vad som kallats för "bunga bunga-fester" har i rätten vittnat om normala middagar med musik, dans och underhållning.

År 2012 fick Berlusconi Ruby släppt ut ur häktet i Milano. Han påpekade till polisen att hennes gripande kunde orsaka en diplomatisk kris mellan Italien och Egypten, eftersom Ruby enligt Berlusconi var släkt med landets förre president Hosni Mubarak.

En förundersökning pågår fortfarande om huruvida Berlusconi ska ha betalat sina gäster för att de skulle vittna till hans fördel. Flera av vittnena uppges vara unga tv-stjärnor som fått betalt av Berlusconi varje månad som ett slags underhåll. Domen väntas alltså bli diskuterad.

78-årige Berlusconi avslutade förra veckan den samhällstjänst som han dömts till för skattefiffel - och är därmed åter fri att ge sig in i den italienska politiken.

Läs också