Hoppa till huvudinnehåll

Det transparenta kontoret

Nisse Strinning befann sig på dasset när det hände. Idéen som han fick då, år 1949 blev stilikonen, String-hyllan, en väggbokhylla utan lister. Idag har arkitektparet Anna von Schewen och Björn Dahlström skapat ett modernt kontor med String-hyllan i tankarna.

Fiffig, föränderlig, flexibel...Det är inte konstigt att String med sin enkla modernistiska design blev älskad av efterkrigstidens frihetstörstande européer.― Professor Kerstin Wickman 2005

Hur kan man skapa en funktionell arbetsplats som känns lika bekväm som ditt vardagsrum? Så löd frågan till arkitektparet Anna von Schewen och Björn Dahlström. Resultatet blev en modern, luftig arbetsmiljö i String-hyllans anda.

Det kunde lika väl vara en kökshylla eller en badrumshurts. Det nyskapande tänkandet ledde bland annat till en hylla med fördjupningar, skålar, som rymmer tidningar, krukväxter eller vackra föremål.

Design som följer rön

Undersökningar har bevisat att det är ohälsosamt att sitta för länge på sin plats och arbeta. Det nya arbetsbordet är justerbart och kan höjas.

- Du kan stå när du arbetar, säger Björn Dahlström.

Dagens kontor är mindre och därför skall också skrivborden och hyllorna ta mindre plats.

- Den portabla hurtsen kan du dra efter dig till ett annat utrymme, säger Anna von Schewen och förevisar den vita hurtsen i högblank plast.

ett vitt skrivbord med ritningar, lampa ovanför
Ett högblankt vitt skrivbord med detaljer i ek. ett vitt skrivbord med ritningar, lampa ovanför Bild: Marcus Lawett lmpa

Eterisk arbetsmiljö

Dagens människa förväntas vara dynamisk och flexibel i sitt arbete. Om arbetstagaren får omge sig med vita, eteriska möbler, känns arbetet säkert också lättare, tänker jag när jag betraktar den nyskapande arbetsmiljön. Inga tunga bördor i form av pappershögar och böcker skymmer utsikten från skrivbordet.

Anna von Schewen, som i fjol blev vald till Årets Designer i Sverige, är speciellt förtjust i den lilla, antracitgråa textilskärmen, som dämpar ljud och skyddar från insyn. Den moderna människan behöver integritet.

ett vitt skrivbord med bärbar dator
Medveten närvaro i ett modernt arbetsrum. ett vitt skrivbord med bärbar dator Bild: Marcus Lawett skrivbord

Läs också