Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors fortsätter vårda papperslösa

Fasaden på Munksnäs hälsostation i Helsingfors.
Fasaden på Munksnäs hälsostation i Helsingfors. Bild: YLE / Robin Lindberg munksnäs hälsostation

Helsingfors fortsätter att vårda papperslösa på stadens bekostnad. Riksdagens beslut om att inte ge papperslösa vård påverkar inte staden.

Sedan ett drygt år tillbaka ger Helsingfors stad också mer än den lagstadgade vården åt papperslösa. Enligt lagen har alla, också papperslösa, rätt till akutvård. Helsingfors har ändå valt att ta ett politiskt beslut om att göra mer än så: staden ger all vård gratis åt minderåriga barn och gravida kvinnor.

Inga statliga pengar

Att riksdagen röstade emot lagförslaget att ge alla papperslösa rätt till vård, betyder att Helsingfors också i fortsättningen betalar för vården själv, utan statligt stöd.

- Helsingfors har sitt eget politiska beslut som staden själv betalar för. Det beslutet påverkas inte av riksdagens beslut, berättar chefen för social- och hälsovårdsverket Hannu Juvonen.

Men efter att lagförslaget torpederades, är några statliga pengar alltså inte att vänta.

Bokförs inte

Exakt hur många som använt sig de gratis hälsovårdstjänsterna är svårt att säga, eftersom de papperslösa inte bokförs som en skild kundgrupp.

- Men från hälsostationerna rapporteras att patienterna har varit få.

De papperslösa omfattas av den vanliga kommunala hälsovården och Helsingfors stad har inte lagt in några extra resurser för ändamålet.

Läs också