Hoppa till huvudinnehåll

Läkarförbundet: Fel att dela upp människor i två grupper

Hälsocentral.
Att utvidga rätten till vård för de papperslösa är både en praktisk och en etisk fråga, säger man på Läkarförbundet. Hälsocentral. Bild: Lehtikuva sjukhvård

Läkarförbundet kritiserar beslutet om att skjuta fram lagförslaget om utvidgad hälsovård för papperslösa. Det är inte rätt att tvinga läkare att välja vem som ska få hjälp och vem som ska bli utan, säger förbundets verksamhetsledare Heikki Pälve.

Läkarförbundets verksamhetsledare Heikki Pälve
Läkarförbundets verksamhetsledare Heikki Pälve hade hoppats på att de papperslösa skulle få rätt till hälsovård. Läkarförbundets verksamhetsledare Heikki Pälve Bild: Yle läkarförbundet

Regeringens förslag om utvidgad hälsovård också för de papperslösa bordlades på måndag kväll i riksdagen på begäran av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Kari Rajamäki. Det innebär att riksdagen inte kommer att hinna behandla förslaget under den här valperioden.

– Det är en mycket stor besvikelse. Jag har läst vad Kari Rajamäki tänker och jag tycker att han har fel. Läkarna kan inte tvingas avgöra vem som ska få hjälp i en situation där någon behöver vård. Nu är det precis det som sker och det är inte rätt, säger Läkarförbundets verksamhetsledare Heikki Pälve.

"Det kan inte vara en ekonomisk fråga"

Enligt det bordlagda förslaget skulle de papperslösa få rätt till kortvariga, akuta sjukvårdstjänster. Det här skulle underlätta situationen för bland annat barn samt gravida kvinnor.

Pälve säger att det här ekonomiskt sett är en väldigt liten fråga.

– Även om vi nu har en mycket allvarlig situation ekonomiskt så måste vi tänka på den här frågan ur ett större perspektiv. Om vi inte tar hand om de här patienterna i god tid kostar det ännu mer.

Att de papperslösa ska ha rätt till vård är inte bara en viktig fråga för de berörda, utan även för hela Finlands befolkning. Ifall smittosamma sjukdomar inte behandlas riskerar de spridas till den övriga befolkningen. Det här är alltså både en praktisk och en etisk fråga, påpekar Pälve.

Vad har Läkarförbundet och läkarna för ansvar i den här frågan?

– I första hand är det gränsbevakningen och polisen som borde ta hand om dem som kommer till Finland utan tillstånd. Om det finns människor som inte borde vara här är det inte en sak för läkarna.

Men så länge vi har papperslösa människor i landet kan läkarna inte börja dela in dem i två grupper, sådana som man ska hjälpa och sådana som man inte ska hjälpa, kommenterar Pälve.

Väntan fortsätter på Läkarförbundet

Pälve säger att Läkarförbundet har jobbat för det här lagförslaget sedan år 2012. Glädjen var stor på förbundet när det slutligen såg ut som om de papperslösas rätt till hälsovård skulle utvidgas. Men nu får lagförslaget vänta över riksdagsvalet.

– Jag är hundra procent säker på att det här lagförslaget kommer att gå vidare. Men det tar längre tid nu, säger Heikki Pälve på Läkarförbundet.

Läs också:
Helsingfors fortsätter att vårda papperslösa
"En stor besvikelse"
Papperslösa får inte rätt till hälsovård
Henriksson: Total avsaknad av medmänsklighet
De papperslösas rätt till hälsovård avancerar
Många besöker kliniken för papperslösa i Åbo