Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Oerfarna piloter skötte Norwegian-flyg

Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015. Bild: EPA/JOHAN NILSSON flygbolag,flygplan,norwegian,norwegian airlines

Flygbolaget Norwegian använde under sin strejk piloter som var redo att betala för att få flygerfarenhet, det rapporterar norska rundradiobolaget NRK.

Norwegian gjorde ett avtal med litauiska Small Planet Airlines, som erbjuder piloter med lite erfarenhet och som är redo att själva betala för att få flyga. Arrangemanget går under namnet "pay to fly".

NRK har fått sin information från Cockpitseeker, en organisation för unga piloter. Organisationen är emot pay to fly-avtal - enligt dem försämras flygsäkerheten samtidigt som arbetsavtalen är väldigt dåliga för arbetstagaren.

Det är arbetslösa piloter som blivit utan vanligt arbetskontrakt som i stället skriver på pay to fly-kontrakt för att få mer flygerfarenhet.

Sammanlagt flögs cirka 50 Norwegian-flyg av pay to fly-piloter under strejken, skriver NRK som har granskat information från sajten Flightradar24.

Enligt Norwegian använder flygbolaget endast manskap som är godkänd av europeiska myndigheter. Flygbolaget hävdar också att man med avslöjandet bara vill skrämma Norwegians kunder.

 • Alexander Lukasjenko

  Massgripanden i Minsk när regimen gör allt för att stoppa stor demonstration

  Alla som försöker stanna utanför Vetenskapsakademien grips.

  Dagens demonstration i Minsk skulle bli den största mot regimen på många år, men säkerhetspolisen verkar nu sätta stopp för det. Enligt Svenska Yles källor på plats uppmanas de som har tagit sig till området utanför Vetenskapsakademien att snabbt gå vidare. Alla som inte gör det grips.

 • EU:s flagga utanför det grekiska parlamentet

  Kommer EU att fixa familjekrisen? Terapeuten svarar

  Vi bad en familjeterapeut kommentera EU:s framtid.

  EU-familjen dras med stora problem för tillfället. En part vill skilja sig samtidigt som familjemedlemmarna har svårt att komma överens i flera stora frågor. Vi lät en terapeut bedöma hur ljus eller mörk EU:s framtid är.

 • Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året

  Offensiven i Mosul stoppas efter bud om många civila offer

  USA utreder om 200 civila dödades i amerikansk flygattack.

  Irakiska regeringsstyrkor har stoppat sin pågående offensiv i IS-fästet Mosul på grund av amerikanska flygattacker som har krävt ett stort antal civila offer under de senaste dagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes