Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Oerfarna piloter skötte Norwegian-flyg

Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015. Bild: EPA/JOHAN NILSSON Norwegian,norwegian airlines

Flygbolaget Norwegian använde under sin strejk piloter som var redo att betala för att få flygerfarenhet, det rapporterar norska rundradiobolaget NRK.

Norwegian gjorde ett avtal med litauiska Small Planet Airlines, som erbjuder piloter med lite erfarenhet och som är redo att själva betala för att få flyga. Arrangemanget går under namnet "pay to fly".

NRK har fått sin information från Cockpitseeker, en organisation för unga piloter. Organisationen är emot pay to fly-avtal - enligt dem försämras flygsäkerheten samtidigt som arbetsavtalen är väldigt dåliga för arbetstagaren.

Det är arbetslösa piloter som blivit utan vanligt arbetskontrakt som i stället skriver på pay to fly-kontrakt för att få mer flygerfarenhet.

Sammanlagt flögs cirka 50 Norwegian-flyg av pay to fly-piloter under strejken, skriver NRK som har granskat information från sajten Flightradar24.

Enligt Norwegian använder flygbolaget endast manskap som är godkänd av europeiska myndigheter. Flygbolaget hävdar också att man med avslöjandet bara vill skrämma Norwegians kunder.

Läs också