Hoppa till huvudinnehåll

Nya Vårberga skola planeras knappast om

Baracker.
Nu är Vårberga skola en barackskola, i väntan på nya och fina lokaliteter. Baracker. Bild: Yle / Hanna Othman vårberga skola

Det finns önskemål om att den nya skolan i Vårberga i Borgå ska vara större än planerat. De här önskemålen tas inte i betraktande nu.

Det är socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Borgå som har önskat att man planerar för en skola som kan inhysa ett bibliotek och mera idrottsmöjligheter för allmänheten. Idrottssalen borde därmed vara större än den nu planerade.

Borgås lokalitetsdirektör Börje Boström tänder inte direkt på idén men han skjuter inte heller ner den. Han menar att de extra lokaler som önskas kanske inte behövs.

- Det finns till exempel redan ett bibliotek i Vårberga, så man kan fråga sig om det är motiverat att bygga nya lokaliteter för det. Men visst, om man vill så bygger vi ett större komplex där.

Planerar i lugn och ro

Det här är ändå ingen diskussion som kan lösas hastigt och lustigt. De företag som vill bygga skolbyggnaden ska ge sina offerter i höst, och de planerar enligt de existerande planerna.

Boström tror inte att staden kommer att be om två olika offerter. Om staden sedan vill ha en större byggnad med bibliotek och större idrottssal, så räknar Boström med att det ska gå att ändra i planeringen senare.

- Det är säkert inga större problem. Fördelen med det är att vi då kan planera det här i lugn och ro.

Mindre skolbyggnad ger utrymme för senare planering

Enligt planerna ska den nya skolbyggnaden byggas enligt livscykelmodell. SDP:s fullmäktigegrupp i Borgå menar att det här gör det krångligt, ifall man vill bygga till då byggnaden står klar. Börje Boström däremot tror inte det här ska bli något problem.

- Om vi bygger en mindre byggnad nu, så kommer det att finnas gott om rum för att bygga en tillbyggnad senare. Jag tycker att det skulle vara en lösning att bygga skolan nu och sedan ta bibliotek och andra lokaler i ett senare skede, funderar Boström.

Enligt planerna ska Vårberga ha en ny skolbyggnad år 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland