Hoppa till huvudinnehåll

Skratta och lär

Liv Strömquists serier
Liv Strömquists serier Liv Strömquists serier Bild: yle liv strömquists serier

Om du trodde att allt viktigt egentligen redan är sagt om den knepiga relationen mellan män och kvinnor så läs serier. Men läs Liv Strömquists roliga och smarta serier!

Liv Strömquist, som fick Årets kulturpris för seriealbumet Kunskapens frukt, skakar med sina serier om uppfattningen av vad samhällssatir är. Den som läser hennes serier får sig inte bara ett gott skratt, utan också en rejäl dos samhällsanalys och genustänk. Det vi tar för givet när det gäller kön och könsroller kanske tidigare har varit helt annorlunda – något bättre och friare?

Strömquist är påläst och skarp. Hennes genushistoriska överblickar och gynekologiska närläsningar blottlägger vår civilisations märkliga relation till kvinnors kön. Som: hur kommer det sig att vi inte riktigt vet vad vi ska kalla det kvinnor har mellan benen? Var lugn, Strömquist benar ut begreppen.

teman: skam och makt

Liv Strömquist började med ett egenhändigt producerat seriefanzine Rikedomen som hon själv sålde. Delar av de här serierna kom sedan med i det första egna seriealbumet 100 procent fett som utgavs på Galago 2005. Där handlar det bl.a. i serien ”Tredje riket på Österlen” om hur nazism tolererades i det högstadium Strömquist gick i. Sedan dess har det blivit sex seriemagasin till som alla kretsat kring feminism, skam, makt och att ifrågasätta makt. Dessutom är Strömquist en bekant radioröst i Sveriges Radios P3.

I Einsteins fru (2008) ifrågasätter Strömquist vårt heteronormativa sätt att tro att den romantiska kärleken ska lösa alla problem. Bland historiens mest provocerande pojkvänner figurerar både Karl Marx, Pablo Picasso och Albert Einstein…

Det tredje albumet Prins Charles känsla (2010) är en sociologisk och historisk studie över det heterosexuella parförhållandets känsloekonomi. Frågan som belyses är: Vad är kärlek och vad har vi vant oss att det kostar?

I Ja till Liv (2011) kommer smockorna i alfabetisk ordning. Samhällsfenomen som offerkoftor, manshora och den kapitalistiska klimatpolitikern presenteras i ett skarpt ljus.

Klitoris i fokus

Det senaste albumet, Kunskapens frukt (2014) ägnar Strömquist åt det kvinnliga könsorganet. Den här gången blir det en lista på män som varit för intresserade av det kvinnliga könsorganet och som på olika sätt ifrågasatt hur det används och hur det ser ut. Om du till exempel trodde att det bara är i utvecklingsländer som man sysslat med kvinnlig omskärelse så får du träffa dr. Isaac Baker-Brown (1811 – 1873). Han var en hejare på att lösa de flesta gynekologiska problem med att operera bort klitoris. Till slut blev han utesluten ur läkarsällskapet när han opererat gifta kvinnor utan att förklara ingreppet för dem och utan att inhämta makens tillåtelse för ingreppet. Den sista klitoridektomin utfördes så sent som 1948 för att hindra onani på en femårig flicka.

Och vad vi egentligen talar om när vi talar om klitoris kan bli en överraskning för läsaren…

Det du kan se heter vulva

Även kyrkofadern Augustinus får sig en släng för att han på 300-talet funderade sig fram till att sex är någonting fult och syndigt. Innan det hade det varit en gåva av gudarna. Ingen av dessa herrar har heller riktigt koll på det här med att de yttre könsdelarna hos en kvinna heter vulva och passagen upp till livmodern vagina.

Sitt sommarprat i P1 2013 ägnade Strömquist åt mens. Idén kom sig av att en manlig serietecknare en gång sagt henne att han aldrig läser kvinnors serier för att de alltid handlar om mens. När hon försökte hitta en sådan serie upptäckte hon att mens fortfarande är ett tabu i vår kultur. Hennes bidrag till diskussionen är den avslutande delen i Kunskapens frukt som har fått namnet ”Blood Mountain”.

Strömquist har i intervjuer sagt att när hon blev aktiv i det som kallats tredje vågens feminism så gick det mycket ut på att positionera sig mot biologismen. Eftersom men hela tiden var i polemik mot idéerna om kvinnans särart, så fanns det en ovilja att ta upp sker som har med biologi att göra. Men nu när feminismen blivit mer etablerad är det lättare att ta upp frågor som mens utan att kvinnor ska ifrågasättas professionellt p.g.a. hormonella svängningar.

Är det förresten inte intressant hur männen låter operera sina könsdelar för att de ska bli större och kvinnorna för att de ska bli mindre? Lite på samma sätt som killar hoppas få större muskler på gym och tjejer hoppas bli mindre och smidigare…

Det här seriealbumet borde ingå i skolundervisningen!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje