Hoppa till huvudinnehåll

Yles Valgalleri har öppnat – med 1800 valutfrågningar

Bild: Yle/Touko Yrttimaa finlands riksdag

Nu erbjuder Yle - mera heltäckande än någonsin tidigare - bakgrundsfakta om valets fokusområden och kandidater inför riksdagsvalet den 19 april. Yles viktigaste innehåll i riksdagsvalet är Valgalleriet, Valkompassen, Väljaren i fokus (partidagarna) och Resultatkvällen.

Valgalleriet och Valkompassen öppnade onsdagen den 11 mars

Onsdagen den 11 mars öppnades Valgalleriet, en videotjänst som skapats inför riksdagsvalet. Valgalleriet erbjuder varje finländare tillgång till valutfrågningar med upp till 1800 riksdagskandidater. Valutfrågningarna är ungefär fyra minuter långa, oklippta och publiceras i Valgalleriet och i Valkompassen. Valutfrågningarna kommer också att användas i Yles valprogram i tv och radio.

Konceptet Valgalleriet har också noterats utomlands. Enligt Michael Mullane, som är direktör på Europeiska radio- och TV-unionen EBU, är Valgalleriet public service-journalistik när det är som bäst, och ett fantastiskt projekt som mediebolagen i övriga länder borde ta modell av.
Yles valkompass har i val efter val varit en av de största webbtjänsterna, och finns nu i lätt förnyad form. Frågorna i kompassen är uppdelade enligt tema. Det går enklare än tidigare att ändra sina egna svar och pröva hur olika svar påverkar resultatet. Man kan jämföra sina egna svar med kandidatens svar. Frågorna baserar sig på de fem fokusområden som Yle valt att satsa på: arbete, ekonomi, säkerhet, hälsa och framtid.

Yles valkompass och det nya Valgalleriet har planerats så att de stöder varandra och ger väljaren bästa möjliga information om kandidaten.

Valutfrågningarna och valdebatterna börjar i mitten av mars

Yles stora valdebatter i tv inleds den 26 mars med Yle Fems tvåspråkiga ordförandedebatt. Den sänds kl. 20 och ordförandena för alla riksdagspartier deltar. De små partiernas ledare deltar i en debatt i Yle TV1 den 13 april kl 21.

Inför riksdagsvalet 2015 får alla riksdagspartier var sin dag på Yle. Också partierna utanför riksdagen har en egen gemensam dag. På Svenska Yle går partidagarna under namnet Väljaren i fokus. Partiernas valprogram behandlas bland annat i reportage i nyhetssändningarna och i Slaget efter 12 i Yle Radio Vega. På eftermiddagen deltar partiordförandena i en chatt i realtid med publiken på svenska.yle.fi. Dagen avslutas med en ordförandeutfrågning på kvällen i Yle TV1.

Valveckan kulminerar den 16 april med partiordförandedebatt i Yle TV1 kl. 21.

Svenska Yles valsida är öppen och finns på adressen svenska.yle.fi/val
Där ligger också en tidslinje, Väljarens guide till riksdagsvalet, som samlar upp de viktigaste nyheterna under valkampanjen.
#valet2015

För mera information:
Valproducent Anne Suominen, Svenska Yle, tfn 040 500 7773
Producent Juho Salminen, Yle, tfn 050 538 7955