Hoppa till huvudinnehåll

Analytiker: Gruvan i Talvivaara kan bli lönsam igen

Malmhögarna ryker i Talvivaara vintern 2015
Gruvan i Talvivaara kan enligt analytikern Antti Viljakainen bli lönsam igen. Malmhögarna ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius rykande malmhögar

Det är möjligt att få gruvan i Talvivaara att bli lönsam igen, bedömer analytikern Antti Viljakainen från bolaget Inderes som fokuserar på aktieforskning. På morgonen kom det brittiska bolaget Audley Capital Advisors LLP med ett villkorligt löfte om att köpa upp gruvverksamheten ur konkursboet.

– Det är klart att det här innebär många risker, men med det nuvarande priset på nickel är det enligt mig möjligt att få gruvan att bli lönsam igen. Och uppenbarligen tror den nya investeraren på det här eftersom de har investerat i bolaget, säger Antti Viljakainen.

Även Terrafame, bolaget som finska staten äger, har slutit ett investeringsavtal med brittiska Audley.

Enligt Viljakainen räcker de 200 miljoner euro som Audley och Terrafame placerar i bolaget för att starta upp gruvverksamheten på nytt. Viljakainen säger att en ny köpare innebär att aktiebolaget Talvivaara inte kan fortsätta med gruvverksamheten. Talvivaara Aktiebolag hade som mål att köpa gruvan eller en del av den av Talvivaara Sotkamos konkursbo.

– När affärsverksamheten nu gått till ett annat bolag kan de naturligtvis inte lyckas med det.

Enligt Viljakainen betyder det även att personer med aktier i Talvivaara i praktiken mister sina pengar.

Läs också:
Drabbade av Talvivaara: "Det enda vi har kvar är utsikten"
Talvivaara: Verksamheten kan sannolikt fortsätta
80 riksdagshus med spillvatten - vad ska Talvivaara göra?
Näringsminister Jan Vapaavuori om statsbolaget Solidium och läget vid Talvivaara gruva

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes