Hoppa till huvudinnehåll

De gröna flörtar med Centern

De grönas kampanjöppning inför riksdagsvalet i Helsingfors den 12 mars 2015.
De grönas kampanjöppning inför riksdagsvalet i Helsingfors den 12 mars 2015. Bild: Str / Lehtikuva kampanjöppning

Kommer vi att se helt nya koalitioner i finländsk politik? Hittills har De gröna huvudsakligen betraktats som ett parti för unga och urbana, ett alternativ för borgerliga stadsbor som inte vill rösta på Samlingspartiet.

Skämtsamt har man talat om De gröna som Samlingspartiets trädgårdsavdelning. Nu tar De gröna kraftigt avstånd från Samlingspartiet, däremot är man på flera centrala punkter på samma linje som Centern.

De grönas ekonomiska vägkarta

De grönas målsättning är att 200 000 nya jobb ska uppstå fram till år 2020. Det här är för övrigt exakt samma målsättning som Centern har i sitt valprogram. Enligt partiordförande Ville Niinistö är målsättningen fullt realistisk.

De grönas ordförande Ville Niinistö vid kampanjöppningen inför riksdagsvalet i Helsingfors den 12 mars 2015.
Ordförande Ville Niinistö vid kampanjöppningen i Helsingfors.. De grönas ordförande Ville Niinistö vid kampanjöppningen inför riksdagsvalet i Helsingfors den 12 mars 2015. Bild: Str / Lehtikuva kampanjöppning

- Vårt förslag är helt realistiskt. Vi ska satsa på att vi visar framfötterna när det gäller förnyelsebar energi.

Vanliga människor ska enligt Niinistö få stöd för att investera i energilösningar i hushållen.

- Dessutom ska vi göra det lättare för mikroföretagen att anställa. Enbart energisektorn kommer att ge 50 000 nya jobb fram till år 2020.

Backar upp Centern i vårdreformen

För en utomstående kunde det nästan se ut som om De gröna konsulterat Centern då de skrivit ihop sitt valprogram. Partierna har hittat varandra både i skattepolitiken och energipolitiken. Dessutom backar De gröna upp Centerns linje i fråga om vårdreformen.

Enligt Ville Niinistö borde man helt entydigt gå in för Centerns linje i vårdreformen.

- Vi tycker att man borde ha en vårdreform med ungefär 15 landskapsvisa regioner med direkt demokrati och direkt finansiering. Då har man ett bra system där man i ett tidigt skede kan gå in med vårdåtgärder och då blir kostnaderna mindre. Centerns modell är bra, det borde också Samlingspartiet och sossarna inse.

Sannfinländarna oönskad regeringspartner

De grönas ordförande Ville Niinistö vill givetvis inte spekulera kring eventuella regeringskoalitioner men helt klart är att man ytterst ogärna vill dela regeringsansvar med Sannfinländarna.

- Vi vill förnya Finland, vi vill försvara människovärdet, grundtryggheten och servicen. Vi vill satsa på bättre miljönormer som skapar jobb, inte sämre. Jag tror att Sannfinländarnas syn på minoriteter och deras syn på industripolitiken är så bakåtsträvande att det blir så gott som omöjligt att förhandla med dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes