Hoppa till huvudinnehåll

Fabrik rasade i Bangladesh - tiotals saknas

Husras är vanliga i Bangladesh Bild: EPA/ABIR ABDULLAH huskollaps

I Bangladesh har en cementfabrik rasat och upp till 50 människor befaras ha hamnat under ruinerna.

Åtminstone fyra personer har bekräftats döda efter att taket på en fem våningar hög cementfabrik rasade i staden Mongla i Bangladesh, ungefär 135 kilometer sydväst om huvudstaden Dhaka. Ett trettiotal uppges ha skadats i olyckan. Dödssiffran befaras ändå stiga allt efter som röjningen i ruinerna framskrider.

Det fanns omkring 150 anställda i fabriken när den rasade. Räddningspersonal lyckades rädda åtminstone 30 personer från ruinerna och många av dem har förts till sjukhus. Myndigheterna befarar att uppemot 50 sitter fast i ruinerna fortfarande.

Byggnadsras vanliga

Det är fortfarande oklart vad som orsakade raset. Byggnadsras och fabriksolyckor är ändå vanliga i Bangladesh.

År 2013 dog över 1 130 människor när en fabriksbyggnad kollapsade nära huvudstaden Dhaka.

Raset av Rana Plaza, en klädfabriksbyggnad som hade byggts på sumpig mark, räknas som en av de värsta industriolyckorna någonsin. Olyckan satte igång en våg av demonstrationer för att få säkrare arbetsförhållanden för fabriksarbetare.

Häftiga protester mot klädindustrin bröt också ut i landet som en följd av olyckan och regeringen tvingades stänga flera fabriker på grund av bristande säkerhet.