Hoppa till huvudinnehåll

Genomsnittskandidaten är en man på 44 år

en bild av yle valkompass på webben
en bild av yle valkompass på webben Bild: Yle valkompassen 2015

Den genomsnittliga nyländska riksdagsvalskandidaten är en man på 44 år. Det visar Yle Uutisets genomgång av valkompassen.

Den genomsnittliga nyländska kandidaten jobbar inom den privata sektorn som sakkunnig. Han får en lön på mellan 30 000 och 50 000 euro per år. Han har finska som modersmål och är medlem i evangelisk-lutherska kyrkan.

Av de nyländska kandidaterna uppger 38 procent att de sysslar med idrott. 24 procent har litteratur och film som hobby.

Teater och opera står däremot inte högt i kurs. Bara 17 av över 300 kandidater säger sig syssla i första hand med det här på sin fritid. Jämfört med kandidaterna från Helsingfors sysslar betydligt fler med jakt och fiske.

Nästan 80 procent av de nyländska kandidaterna har barn. Bland de nyländska kandidaterna finns klart flera män än kvinnor. Andelen män ligger på 58 procent.

Kandidaterna har inte nödvändigtvis svarat på alla frågor så andelarna kan avvika en aning från verkligheten. Alla kandidaterna har inte ännu svarat på frågorna. Artikeln är gjord på basis av de data som hade kommit in på eftermiddagen den 11 mars.

Läs också