Hoppa till huvudinnehåll

HRW: Barnarbetskraft och usla förhållanden hos H&M-leverantör

H&M-skylt utanför affär.
H&M-skylt utanför affär. Bild: YLE/Rolf Granqvist hennes&mauritz

Stora internationella klädkedjor, som bland annat H&M, använder leverantörer och underleverantörer som begår arbetsrättsbrott. Det visar en färsk rapport från Human Rights Watch.

SVT skriver i dag att anställda vid textilfabriker i Kambodja som HRW intervjuat berättar om bland annat sexuella trakasserier, rädsla för att engagera sig fackligt och få möjligheter till raster.

En textilarbetare som HRW talat med vittnar om att fabriksägaren hotat henne med sparken då hon ville starta en fackförening.

Vid en fabrik som tillverkar kläder för H&M berättar arbetare bland annat om barnarbetskraft och om att de anställda tvingas jobba på lediga dagar.

Enligt HRW sker de värsta arbetsbrotten vid små fabriker som inte granskas.

HRW kräver att H&M nu ser till att leverantörernas fabriker i Kambodja inspekteras, att arbetarnas villkor kontrolleras och att företaget inför en så kallad visselblåsarpolicy, som gör att de anställda vågar berätta om missförhållanden.

Svenska medier rapporterade redan för flera år sedan om de dåliga förhållandena vid H&M:s fabriker. I nuläget är en överväldigande majoritet av de drabbade arbetarna kvinnor, då uppemot 90 procent av de fabriksanställda är kvinnor.

Enligt SVT uppger H&M i ett e-postmeddelande att de bett HRW om information om leverantörerna som anklagelserna gäller. Också HRW uppger att de haft möten med H&M om rapportens innehåll.

Läs också:
Finländska klädkedjor kunde vara mer etiska
Usla löner i Europas sweatshops

Läs också