Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Utrikespolitiken blev Sveriges varumärke

Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle
Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle Bild: Yle ingemo lindroos

Vad har hänt med svensk utrikespolitik? Den ena dagen protesterar Israel mot Sveriges Palestina-politik och den andra dagen kommer hela Arabförbundet med en pekpinne mot Margot Wallström (S).

När den rödgröna regeringen bildades gick man ut med att utrikespolitiken ska vara feministisk och vila på de mänskliga rättigheterna. Miljöpartiet sitter för första gången med i regeringen och dess avtryck syns tydligt i den nya utrikespolitiken. Samtidigt är de svenska socialdemokraterna sedan långt tillbaka bekväma med rollen som världssamvete. Det ligger också nära till hands för veteranpolitikern Margot Wallström att lyfta upp feminismen, med tanke på hennes tidigare uppdrag som FN:s särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter.

Föregångaren Carl Bildt (M) var en minst sagt färggrann utrikesminister som både irriterade och engagerade med sin västvänliga linje och sin kritik av Ryssland. Den rödgröna regeringen har i sin tur hamnat i ett dilemma som man kanske inte räknade med då regeringen tillträdde.

Redan i regeringsprogrammet skrev man in att Sverige ska erkänna Palestinas suveränitet och när beslutet sedan kom reagerade Israel starkt och kallade hem sin ambassadör. Palestina har visat sin tacksamhet gentemot Sverige i flera omgångar och som ett tecken på den varma relationen besökte president Mahmoud Abbas Sverige för några veckor sedan på inbjudan av statsministern.

En annan tacksamhetsgest var inbjudan till Margot Wallström att tala som hedersgäst vid Arabförbundets möte i Kairo i måndags. Därför var förvåningen stor när Wallström plötsligt förbjöds att hålla sitt tal på mötet, efter att Saudiarabien hade fått de övriga arabländerna att förena sig i kritiken mot Sverige. Saudiarabien uppfattar att Sverige blandar sig i landets inre angelägenheter då Wallström i flera repriser har kritiserat landet för bristande mänskliga rättigheter.

Sedan Sverige sade upp avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien har landet dessutom kallat hem sin ambassadör från Stockholm. Också i dag har ett par andra arabländer bett om brådskande samtal med utrikesdepartementet, angående den senaste tidens händelser, rapporterar Expressen.

Från att ha agerat exempel i en fråga som är ytterst viktig för arabvärlden, nämligen Palestina-erkännandet, så har Sverige nu plötsligt en stor del av arabländerna emot sig. Näringslivets företrädare och Carl Bildt kritiserar regeringen för att riskera handelsintressen i arabvärlden. Pressröster analyserar veckans händelser i detalj och många frågar sig hur det nu ska gå med Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd år 2017-2018.

Men regeringen står fast vid sin linje: mänskliga rättigheter kan inte omförhandlas och den demokratiska världen tackar Sverige. Och det är väl den här rättframma humanitära linjen som Finland så många gånger varit avundats. I Finland tillsatte dåvarande utrikesminister Alexander Stubb för några år sedan en varumärkesarbetsgrupp för att marknadsföra Finlandsbilden i utlandet. I Sverige behövs ingen sådan – varumärket stärks av sig självt när man trots protester håller fast vid en human politik.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes