Hoppa till huvudinnehåll

Omvärlden bär ansvar för värsta året i Syrien

Syriska flyktingar på flyktinglägret Zaatari i Jordanien
Flyktingläger i Jordanien. Syriska flyktingar på flyktinglägret Zaatari i Jordanien Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH zaatari

Hela världssamfundet bär ansvar för det värsta året för civila i Syriens fyra år långa inbördeskrig, enligt internationella bistånds- och mänskorättsorganisationer.

Det anser 21 internationella mänskorättsorganisationer som särskilt anklagar ledande länder för att inte ha förverkligat FN-beslut för att lösa krisen i Syrien.

FNs säkerhetsråd antog ifjol tre resolutioner där krigförande parter uppmanades att värna om civila och att tillåta biståndskonvojer att leverera hjälp till alla områden i Syrien.

Besluten verkställdes aldrig och resolutionerna har undergrävts även av medlemmar av säkerhetsrådet anser mänskorättsorganisationerna i en ny gemensam rapport.

Inget slut i sikte

Fjolåret var det dödligaste året hittils i Syrien. Minst 76 000 mänskor dödades år 2014 och de allra flesta av dem var civila.

Inget slut är heller i sikte och mänskorättsorganisationerna kritiserar både regeringen och rebeller för urskiljningslöst våld mot civila, inklusive attacker mot skolor och sjukhus.

Organisationerna är också oroade över att hjälpbehovet ständigt ökar, medan det humanitära biståndet och givarviljan minskade dramatiskt förra året.

Över 11 miljoner mänskor har tvingats fly från sina hem i den värsta flyktingkrisen på över 20 år, enligt FN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes