Hoppa till huvudinnehåll

"Ta emot fler kvotflyktingar först då vi själva har det bättre"

Markus Drake, Marika Sorja, Sebastian Weckman diskuterar invandring i Morgonöppet
Markus Drake (Gröna), Marika Sorja (Sannf), Sebastian Weckman (SFP) besökte Morgonöppet. Markus Drake, Marika Sorja, Sebastian Weckman diskuterar invandring i Morgonöppet Bild: Yle/Julie Ebbe sebastian weckman

Sannfinländarnas Marika Sorja tycker vi först ska ta hand om finländare och ta emot mera kvotflyktingar först när vi själv har det bättre. De grönas Markus Drake tycker vi ska ta emot mera kvotflyktingar. Sebastian Weckman från SFP anser att Finland ska ta sitt ansvar när det gäller flyktingar.

Kandidaterna möttes i Morgonöppet för att ta ställning till hur många kvotflyktingar Finland ska ta emot och hur kommunernas ansvar för kvotflyktingarna ska fördelas. Debatten handlade också om integration och om det är skäligt att tänka på finländare först.

Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors
Marika Sorja Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors Bild: Yle/Julie Ebbe marika sorja

Marika Sorja, Sannfinländarna, Helsingfors

- I den ekonomiska situation som vi är i nu tycker jag vi absolut borde ta emot mycket mindre kvotflyktingar. Vi kan ta emot mera sedan när vi själv har det bättre, men just nu mycket mindre.

- Så länge som vi har massor av problem med våra egna tycker jag att vi måste sköta saker ordentligt här. Brödköerna, barnvården, socialskyddet – allting är så upp och ner just nu att jag tycker det är skamligt att kasta pengar bort till andra platser när vi inte själv har tillräckligt.

Markus Drake, De gröna, Nyland

Markus Drake (De gröna), kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Nyland
Markus Drake Markus Drake (De gröna), kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Nyland markus drake

- Just nu tar Esbo som är Finlands näst största stad emot 25 kvotflyktingar, summan är från 2014 och det är motsvarande summa 2015. Det är lite. Askola, ett mindre ställe, de tar emot runda noll, Hangö noll, Ingå tar emot noll och Karkkila tar noll.

- Det finns en mängd med ställen som tar emot absolut inga kvotflyktingar. Visst, om det inte går att på annat sätt fördela människor som är i behov av stöd, som har flytt från krig så då behöver staten absolut ta en aktiv roll i att fördela människor.

Sebastian Weckman, Svenska folkpartiet, Helsingfors

Sebastian Weckman (SFP), kandidat i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors
Sebastian Weckman Sebastian Weckman (SFP), kandidat i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors Bild: Yle/Julie Ebbe sebastian weckman

- Vi är glada över att Finland höjt kvoten. Där måste vi ta ett större ansvar för befolkning som är i behov av skydd, speciellt barn.

- Vi är i ett ekonomiskt läge som inte är det bästa. Men samtidigt så tycker jag att vi måste ta vårt ansvar. Vi kan inte skyffla ifrån oss ansvaret bara vi att vi kanske har det svårt här. Vi har det rätt så bra och jag tror de flesta som bor i Finland vet om att vi sköter om finländarna på ett jämlikt sätt.

Läs också:
Så här tycker kandidaterna om invandring
Kandidatdebatt om företagande

Läs också