Hoppa till huvudinnehåll

Till barndomens musik

Collagebild
Collagebild Bild: Yle/Ida Fellman knytkalaset

Vi tar det från början. Ett av mina tidiga musikminnen. På Kirstibacken, i Södrik, Esbo. Mina föräldrar spelar den underliga Emma Numminen. Personen har otäck röst, det låter som en gnällig man, inte en Emma. Men de vuxna tycker det är roligt.

Sången Flaggorna fladdrar på gentlemännens wc ger mig rentav obehag. Jag ser de svarta skuggorna på väggen i badrummet och vill inte vara ensam där.

Och Haren som satt i gropen var bara så löjlig och dålig. Tyckte jag då.

Jag älskade gammaldags och ordentlig musik. Musik med vackra melodier, Beatles och snälla visor.

Stormskärs Maja var en stark tv-upplevelse och jag gillade också musiken. Tillsammans med mina kusiner lekte jag Stormskärs Maja varje dag en sommar, småsyskonen fick vara barnen som drunknade, vi äldre var Maja och Janne.

Jag älskade vissa musikaliska farbröder i tv:n. Chrisse Schwindt var så vacker och såg så snäll ut.

Här sjunger Schwindt en visa om Människokroppens delar. Den är faktiskt ursprunligen skriven på finska av M A Numminen.

När du hör något i luften som surrar, är det vi här i Kimito som hurrar.

Det var på den tiden när vi lyssnade på Barnens gåva i toner och Ungdomens gåva i toner. Med kassettspelaren redo, fingrarna på play och rec, för att banda favoritlåtarna. Och alltid börjar programledaren Ole Holmberg tala i mitten, eller tonar ner låten för tidigt. Eller så tog kassetten slut. Ibland när jag hör en låt ännu i denna dag känner jag i hela kroppen att låten skall sluta mitt i.

I Knytkalaset talar Ole Holmberg om önskeprogrammen för barnen.

Och så kom den egna popmusiken! Den som bara smällde till. Först lyssnade man på det alla lyssnade på. Duran Duran, Kiss. Musik som man dansade poskis (tryckare) till. Med toppabyxor på.

Hanoi Rocks och Mike Monroe fick benen att bli svaga.

Det var sällan man fick se popmusik eller musikvideor på tv. Därför blev kanske program som Pål Pressli Show viktiga. Oftast kom musik jag inte gillade, men så någon gång kanske Dingo eller Eppu Normaali. Men nästan aldrig något utländskt. I Levyraati kunde man få se sådant, men det blev oftast nedsablat av Klaus Järvinen, eller – ännu värre – omhuldat och prisat av blåhåriga Pirkko Liinamaa.

När Hittimittari kom var lyckan gjord för oss utanför Helsingfors, som inte såg kabelkanaler. Men programledarna med Timo T A Mikkonen och Mikko Alatalo var kanske inte några ungdomsidoler precis.

Ungdomstiden. Kanske det sista bandet i min ungdom var Nirvana. Så som Nirvana slog till har kanske inget gjort efter det. Jag var redan lite för gammal, men jag älskade Kurt Cobain. Och jag var där, på Ruisrock 1992. Min stora festivalupplevelse. Sen var ungdomstiden över. Kurt Cobain dog. Men varje gång jag ser en video med Cobain suger det till i magen.

Jag får nog hysteriska attacker över musik ännu i denna dag. Men jag försöker behärska mig. Nu vet jag också att Mauri Antero Numminen är en man. Och jag tycker han är rolig.

Vilka musikminnen har ni från barndomen? Delar ni mina minnen? Skriv gärna kommentarer.

Mera bloggar på temat minnen och musik:

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet