Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals skrikande landsmän bar fram hemmahoppet

Magnus Moan, VM i Falun 2015.
Magnus Moan tog säsongens andra världscupseger. Magnus Moan, VM i Falun 2015. Bild: EPA / All Over Press magnus moan

Ett lyckat backmoment bäddade för en övertygande seger för Magnus Moan i säsongens nästsista världscupdeltävling i nordisk kombination. För finländarna gick det åt pipan.

Den kombinerade världscupen avslutas denna vecka i Moans hemtrakter i Trondheim. Och det märktes på norrmannens prestationer i den nästsista deltävlingen för säsongen på torsdagen.

Moan var tia i backen, vilket är ett strålande resultat för honom, och åkte till en klar seger. Moan korsade mållinjen 13,3 sekunder före tvåan Fabian Riessle från Tyskland. Världscupsegern var Moans andra denna säsong och 24:e i karriären.

– Min största fördel var att många tusen människor längs med spåren ropade mitt namn. Det gav mig energi. Föret passade mig dessutom bra och skidorna var magiska. Det var ett av mina bästa lopp någonsin, säger Moan till NRK.

Härtull missade i backen

Tvåan Riessle gav sig ut i spåren som åttonde man, men trean Alessandro Pittin bättrade på sina positioner ännu betydligt mera. Italienaren låg bara 21:a efter backmomentet.

Eric Frenzel, som var bäst i backen, slutade tia. Tysken Frenzel har redan säkrat totalsegern i världscupen, som avslutas i Trondheim på lördag.

Finländarna misslyckades. Jim Härtull var tredjesämst av alla i backen och trots att han åkte upp sig något i skidspåren var placeringen bara 38:a. Eero Hirvonen gick ut som 33:e man men föll till 45:a och sist av de som genomförde skidmomentet.

Resultat, nordisk kombination:

1. Magnus Moan NOR
2. Fabian Riessle GER + 13,3
3. Alessandro Pittin ITA + 18,2
4. Johannes Rydzek GER + 22,6
5. Haavard Klemetsen NOR + 23,4
6. Francois Braud FRA + 26,8
-------------------------------------
38. Jim Härtull FIN + 2.45,8
45. Eero Hirvonen FIN + 4.09,3

Nattsvart i backen

Ännu sämre gick det för finländarna i backhoppningen. Janne Ahonen, Lauri Asikainen och Harri Olli blev utslagna redan i kvalet.

Den enda som tog sig vidare till tävlingen var Jarkko Määttä och han var inte nära en plats i den andra omgången. Määttäs slutplacering var 39:a.

Segern gick till Tysklands Severin Freund före slovenen Peter Prevc och hemmahopparen Rune Velta.

Resultat, backhoppning:

1. Severin Freund GER 265,3
2. Peter Prevc SLO 255,1
3. Rune Velta NOR 247,2
4. Michael Häyböck NOR 245,3
5. Anders Bardal NOR 240,1
6. Jurij Tepes SLO 237,6
-------------------------------------
39. Jarkko Määttä FIN 83,8

Läs också

Nyligen publicerat - Sport