Hoppa till huvudinnehåll

Två poliser sköts i Ferguson

Minnesmonument för Michael Brown
Minnesmonument för Michael Brown. Minnesmonument för Michael Brown Bild: Yle/Christian Vuojärvi michael brown

Två poliser har skjutits i staden Ferguson i den amerikanska delstaten Missouri, några timmar efter att stadens kontroversielle polischef avgick på grund av anklagelser om rasism och maktmissbruk.

En av poliserna träffades i ansiktet medan den andre sköts i axeln. Bägge poliser är vid liv och vid medvetande och vårdas som bäst i ett sjukhus.

Enligt obekräftade uppgifter var poliserna inte från stadens hårt kritiserade poliskår, utan från andra städer i delstaten.

Skottlossning efter demonstration

Poliserna sköts efter att över 100 personer hade demonstrerat utanför polishuset, några timmar efter att den omstridde polischefen Thomas Jackson hade avgått.

Jackson avgick efter att USA:s justititeministerium riktade skarp kritik mot polisen i Ferguson på grund av händelserna i augusti, då den vite polismannen Darren Wilson skjöt ihjäl den obeväpnade svarta tonåringen Michael Brown.

Jackson var redan den sjätte högt uppsatta personen som har avgått på kort tid. Fergusons högste administrative chef avgick tidigare i veckan liksom den lokale domaren som också fick hård kritik i det amerikanska justitieministeriets utredning om utbredd rasism och maktmissbruk i poliskåren i Ferguson. En stor majoritet av Fergusons 21 000 invånare är svarta.

Utredningen väcker bitterhet

Utredningen visade bland annat att stadens domare hade bidragit till att införa många olika avgifter som drog in pengar till staden och som främst drabbade svarta.

Rapporten, som kritiserade stadens poliskår och domstolsväsendet i hårda ordalag, har lett till krav om en mer omfattande granskning av rasismen bland poliser i USA.

Det kommer regelbundet in rapporter om obeväpnade svarta - oftast ungdomar - som skjuts av poliser över hela USA. Färsk statistik tyder på att fler svarta dödadas av polisen i USA än i uppgörelser mellan kriminella gäng.

Bitterheten som rapporten väckte i Ferguson har också vuxit eftersom inget åtal har väckts mot polisen Darren Wilson som sköt ihjäl den aderton år gamle Michael Brown.