Hoppa till huvudinnehåll

"Vartiainen vill bli Finlands Anders Borg"

Anders Borg och Juhana Vartiainen.
"Vartiainen ser sig som Finlands Anders Borg. Vartiainen siktar på att bli finansminister i nästa regering." Anders Borg och Juhana Vartiainen. Bild: Lehtikuva juhana vartiainen

Den ekonomiska rapport, som samlingspartistiska riksdagskandidaten Juhana Vartiainen och förra svenska finansministern Anders Borg publicerade på onsdagen, är ett samlingspartistiskt beställningsarbete. Den här bredsidan levererar två kända nationalekonomer på vänsterkanten.

Inget i rapporten överraskar. Överdirektören vid Statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen och Sveriges förra finansminister Anders Borg talar för minimala lönepåslag, längre arbetskarriärer och högre effektivitet.

"Skriven av informerade högerpolitiker"

Markus Jäntti
Om statsministern skulle ha velat ha en opartisk rapport skulle han ha beställt den av nån annan, konstaterar professor Markus Jäntti vid Stockholms universitet. Markus Jäntti Bild: Yle markus jäntti

Rapporten ska enligt bedömarna ses som en del av valkampanjen inför riksdagsvalet.

- Det här är en politisk rapport som är skriven av informerade högerpolitiker och som en annan högerpolitiker har beställt inför riksdagsvalet, säger professor Markus Jäntti vid Stockholms universitet. Beställaren är statsminister Alexander Stubb.

"Opartisk rapport från andra instanser"

Om statsministern skulle ha velat ha en opartisk rapport skulle han ha beställt den av andra instanser. Regeringen tillsatte för ett år sedan Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken. I rådet sitter välkända akademiker.

- Om regeringen faktiskt vill ha bedömningar av den ekonomiska politiken är det till det rådet som regeringen ska vända sig, anser Markus Jäntti. Inte till två utomstående personer som antingen har varit aktiva inom högerpolitiken eller håller på att bli det.

Däremot tror inte Jäntti att Juhana Vartiainens engagemang i rapporten har något att göra med hans egen riksdagskampanj.

"Vartiainen siktar på att bli finansminister"

Anders Borg och Juhana Vartiainen.
Överdirektör Juhana Vartiainen och Sveriges förra finansminister Anders Borg talar för minimala lönepåslag, längre arbetskarriärer och högre effektivitet. Anders Borg och Juhana Vartiainen. Bild: Peter Nerström / VATT, Bertil Ericson / EPA juhana vartiainen

Markus Jäntti känner Juhana Vartiainen bra. En annan nationalekonom som känner Juhana Vartiainen är Jan Otto Andersson, docent och tidigare professor vid Åbo Akademi.

Andersson ser ett mönster. Anders Borg utsågs av tidningen Financial Times till Årets finansminister 2011. Jan Otto Andersson tror att Juhana Vartiainen aspirerar på platsen som finansminister i nästa regering.

- Vartiainen ser sig som Finlands Anders Borg, tror Andersson. Vartiainen siktar på att bli finansminister i nästa regering. Den här rapporten stöder Juhana Vartiainens kampanj.