Entrén till Strömsös nyttoträdgård består av många färggranna krukor och tunnor.Röda pelargoner och blå lobelia i färgglada tunnorBild: Yle/Monica StormSommarblommor,Strömsö,trädgårdsodling,krukor,trädgården på strömsö
Det första intrycket är alltid det viktigaste, det gäller både då man träffar nya människor men också då man besöker en trädgård första gången.
En inbjudande entré som speglar trädgården väcker lusten att upptäcka resten.
Rög hängpelargon och blå ampellobelia samplanterade i samma krukaröda pelargoner och blå lobeliaBild: Yle/Monica StormStrömsö,trädgårdsodling,entre
Jag har ofta beundrat olika krukodlingar jag sett under mina Greklandsresor - inbjudande trappor fulla med krukor och byttor, pelargoner och kryddor i en färgsprakande, salig blandning och tänkt tanken - tänk om det kunde lyckas hemma hos oss!
Uppstammade vinbär kan också odlas i stora krukorVinbärskart på uppstammad vinbärsbuskeBild: Yle/Monica Stormvinbär,trädgårdsodling,Strömsö,entre
Vi ser mera och mera krukodlingar också på våra breddgrader, vilket säkert beror på alla terrasser och balkonger vi bygger, men också på influenser vi får från andra länder.
Prydnadsgräs och näva är lämpliga perenner för krukodlingperenner i trälådaBild: Yle/Monica Stormperenner,trädgårdsodling,Strömsö,entre
Krukodling på våra breddgrader
Krukodling på våra breddgrader har sina utmaningar. Ettåriga växter är lätta att odla i krukor. Vi behöver inte tänka på övervintring, det enda som behövs är att se till att växterna får tillräckligt mycket vatten och näring.
En krukodling kräver också mera bevattning än när du odlar i markbädd. Ju större växter desto mera vatten behövs och mindre krukor kräver tätare bevattning än större krukor med större jordvolym.
Gräv upp småplantor av perennerna i rabatten och samplantera med sommarblommmornaGulblommiga perenner och en spade nedstucken i rabattenBild: Yle/Monica Stormperenner,trädgårdsskötsel,Strömsö,trädgården på strömsö
Vill vi odla fleråriga buskar, träd och perenner i krukor får vi ta en funderare på övervintringen, det är den största utmaningen med tanke på våra kalla vintrar.
Ge inte upp – med lite planering och en god portion nybyggaranda så skall du se att det finns möjligheter!
Perenner klarar sej bra i krukor med lite omvårdnadPerenner på en röd mjölkkärraBild: Yle/Monica Stormperenner,Strömsö,trädgårdsodling,trädgården på strömsö
En härlig blandning av många färger
Plåtkrukor i olika form och storlek målade i granna färgerFärgglada plåtkrukor i rött, grönt och brandgultBild: Yle/Monica Stormkrukor,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,Strömsö,trädgården på strömsö
Vi valde att odla i oljefat, plåtkrukor och i konservburkar. Våra gamla fyrkantiga plåtkrukor fick ny färg för att passa in bland oljefaten och konservburkarna.
Genom att kombinera runda och kantiga former i olika storlekar och mönster, skapade vi en dynamisk och intressant helhet.
I plåtkrukor går det bra att borra dräneringshålFärgglada plåtkrukor fyllda med jordBild: Yle/Monica Stormkrukor,trädgårdsodling,Strömsö,entre
Vi preparerade oljefaten på samma sätt som vi gjorde då vi fixade vår bärodling.
Oljefatshalvorna har en stor volym, vilket är till fördel när man odlar fleråriga växter som skall övervintra utomhus. Dräneringen är viktig.
Förutom tillräckligt stora hål, lade vi bark i botten på oljefaten, som vi i huvudsak planterade fleråriga växter i. De ettåriga växterna satt vi i de mindre krukorna.
Genom att placera krukorna i en mjuk s-form skapade vi en perfekt entré till vår trädgård.
Ena delen av entrén till nyttoträdgården på StrömsöEn färgglad entre av krukor och sommarblommorBild: Yle/Trädgården på StrömsöStrömsö,trädgårdsskötsel,entre
Hosta och gräs i samplanteringSamplantering av hosta och gräs Bild: Yle/Monica Stormperenner,Strömsö,trädgårdsodling,entre
Sommarblommor är tacksamma i och med att de genast ger en stor blomster- och färgprakt. Perenner och uppstammade buskar ger höjd, volym och kontrast till sommarblommor.
Pelargoner, lobelia och margueriterSommarblommor i rött, vitt och blåttBild: Yle/Monica StormSommarblommor,Strömsö,trädgården på strömsö
Att tänka på:
Välj tillräckligt stora krukor. Ju större jordvolym desto bättre klarar växterna övervintringen.
Välj krukor som tål frost. Glöm de billiga terracottakrukorna av dålig kvalitet. Satsa på terracottakrukor av hög kvalitet som är frostbeständiga. Eller välj krukor i trä, styrox (frigolit) eller glaserad eller frostskyddad keramik. Plåttunnorna och krukorna som vi använder fungerar också bra.
Om möjligt isolera krukan, speciellt botten. Det är speciellt viktigt om du övervintrar växterna utomhus.
Se till att dräneringen fungerar. Gör tillräckligt många och stora hål i krukan.
Välj tåliga växter och pröva dej fram. Perenner som t. ex funkia (Hosta), daggkåpa (Alchemilla), stånds (Ligularia)och olika grässorter har möjlighet att klara vintrarna utomhus. Även buskar som t. ex vinbär, spireor och syrener kan lyckas.
Täck in krukorna om du övervintrar växterna utomhus. Som täckmaterial kan du använda t. ex halm, löv, bergull. Ställ krukorna ( eller stjälp omkull) på ett isolerande underlag t. ex liggunderlag, styrox (frigolit) eller något liknande.
Täck inte in växterna med plast, det gör bara skada. Använd ett täckmaterial som andas t. ex frostduk (fiberduk).
Gräv ner krukorna i marken, i komposten eller i en lövhög.
Skydda växterna från för mycket fukt. Jorden i krukorna får inte bli för våt på hösten. Täck in krukorna eller stjälp åtminstone omkull dem.
Om du har möjlighet att övervintra dina växter inomhus t. ex i en jordkällare eller förråd så slipper du en hel del bekymmer och valet av växter ökar.
Pröva dig fram. Ge inte upp!
Owes växtval
Ampellobelia, Lobelia erinus pendulaBlå lobelia hänger ut ur en grön plåttunnaBild: Yle/Monica Stormträdgårdsodling,Strömsö,Lobelior,trädgården på strömsö
Sommarblommor:
Hängpelargon, Geranium
Ampellobelia, Lobelia erinus pendula
Marguerit, Chrysanthemum frutsecens
Jätteverbena, Verbena bonariensis (perenn men klarar inte våra vintrar!)
Luktärter, Lathyrus odoratus
Krasse, Trophaeolum majus nanum `Black Velvet`
Plam-/svartkål, Brassica oleracea var. Sabellica `Nero di Toscana`
Jätteverbenan blommar vackert rosa på höga stänglar och är omtyckt av insekternaRosablommande jätteverbenaBild: Yle/Monica StormStrömsö,trädgårdsodling,Jätteverbena,trädgården på strömsö
Gamla duschar kan användas som enkla klätterstöd för växterGammalt dusch används som klätterstöd för växterBild: Yle/Monica Stormduschar,trädgårdsskötsel,Strömsö,trädgården på strömsö
En krukodling är speciellt känslig för kyla vintertid. Owe visar hur man bereder sina krukor inför vintern.
Irlands företagsskatt har varit 12,5% sedan 1990-talet.
Planerna att införa en internationell företagsskatt för att stävja skattekonkurrensen kan påverka nuvarande lågskatteländer. Irland har i många år dragit till sig många globala jättar bland annat med sin låga företagsskatt. Irland säger sig vara positiva till ett gemensamt avtal, men har räknat ut att en höjd skatt skulle ge Irland miljardförluster.
Stödet för ansvariga aktörer och myndigheter är starkt.
Stödet för samtliga åtgärder som regeringen vidtagit eller kan vidta för att bekämpa coronapandemin har sjunkit bland finlandssvenskarna sedan april i fjol. Finlandssvenskarna är inte heller speciellt oroliga för sin egen hälsa på grund av coronaviruset, men desto mer oroliga för närståendes hälsa. Det visar den färska finlandssvenska Barometern.
En stor terrängbrand som bröt ut på söndag morgon på Taffelberget i Sydafrika har spridit sig till Kapstadens universitet och campusområde. Universitetets tvåhundra år gamla bibliotek har delvis brunnit ner, och många historiskt värdefulla dokument befaras ha gått förlorade.
Mellan tjällossning och lövsprickning kan man tappa sav.
Björksav är rik på vitaminer och mineraler och ger en energikick på våren. Mellan tjällossning och lövsprickning frossar jag i björksav och känner livsandarna återvända efter vintern.
Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.
När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.
Ensivaikutelma on aina tärkein, niin uusia ihmisiä tavatessa kuin ensi kertaa puutarhassa vieraillessa. Kutsuva sisäänkäynti, joka antaa esimakua puutarhasta herättää halun tutkia sitä tarkemmin.