Hoppa till huvudinnehåll

Fortum säljer sin elöverföring i Sverige

Fortum i Billnäs
Fortum i Billnäs Bild: Yle/Sofia Ekblom skylt fortum

Energibolaget Fortum säljer sin elöverföringsverksamhet i Sverige, bolaget Fortum Distribution Ab, för en summa på 6,6 miljarder euro.

Fortum säljer verksamheten till ett konsortium som består av de svenska pensionsfonderna Första AP-Fonden och Tredje AP-Fonden, det svenska försäkringsbolaget Folksam och med en 50 procents andel placeringsbolaget Borealis Infrastructure Management Inc.

Det handlar sannolikt om den största företagsaffären i Finlands historia.

- På rak arm kommer jag inte på en annan lika stor affär. Jag kan inte svara på om det här är tidernas största affär, men oberoende en mycket stor affär, säger analytiker Antti Viljakainen vid analytikerföretaget Inderes.

Fortum Distribution Ab har 906 000 elöverföringskunder och 390 anställda i Sverige.

Med affären slutför Fortum försäljningen av sin elöverföringsverksamhet. Bolaget har sålt verksamheterna i Sverige, Norge och Finland för sammanlagt 9,3 miljarder euro, och gjort en vinst på 6,3 miljarder på affärerna.

- Köpesumman är bra och lite högre än de egna och marknadens förväntningar. Fortum lyckades skapa ett anbudsförfarande, som lyfte priset till en mycket god nivå, uppskattar Viljakainen.

Bolaget uppger att det nu koncentrerar sig på att utveckla sina kärnområden, produktionen av utsläppsfri vatten- och kärnkraft och effektiv produktion av värme och el.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes