Hoppa till huvudinnehåll

Från matköpmän i Österbotten till kioskägare i Östnyland

Kioskägarna Anne och Christian Andersson i Sibbo träffar en kund och hennes två hundar.
Kioskägarna Anne och Christian Andersson i Sibbo träffar en kund och hennes två hundar. Kioskägarna Anne och Christian Andersson i Sibbo träffar en kund och hennes två hundar. Bild: Yle/Sune Bergström christian andersson

Anne och Christian Andersson hade i sju års tid två livsmedelsaffärer i Österbotten, i Närpes och Kaskö. Sen beslöt de förverkliga en dröm och flytta till Annes barndomsby, Box i Sibbo. För att få sitt levebröd där blev de kioskägare med en kiosk i Sibbo och två i Borgå.

Holger Forsblom handlar med Jenni Rantala. Ägarparet Anne och Christian Andersson deltar i diskusionen
R-Kiosken i Sibbo, Söderkulla återinvigdes nyligen efter renoveringen Holger Forsblom handlar med Jenni Rantala. Ägarparet Anne och Christian Andersson deltar i diskusionen Bild: Yle/Stefan Paavola jenni rantala

Barnen föddes i Österbotten och växte upp i butik. När de blev i skolåldern beslöt familjen Andersson att flytta till Sibbo. Christian säger att han trivs i Sibbo, familjen bor på ett bra ställe och det är bra folk i Sibbo.

Orsaken till att Anne och Christian inte nöjde sig med en R-kiosk utan skaffade tre, var att de båda är rätt tvåspråkiga och att det behövs tvåspråkiga köpmän i Borgå och Sibbo.

Populär samlingsplats

De är de första R-kioskköpmännen i Söderkulla trots att kiosken har funnits där redan i Annes barndom. Orsaken är att den norska ägaren Reitan Convenience vill att köpmän tar över kioskerna.

Kiosken har en viktig social funktion i Söderkulla. Många sticker sig in flera gånger i dagen för en kopp kaffe och en pratstund med andra kunder. Andra igen trivs vid spelmaskinerna. Ofta händer det att köpmännen själva blir inblandade i kaffediskussionerna.

Snatteri är inget stort problem i Söderkullakiosken säger köpmansparet Andersson. Alla snattare filmas och polisen får filmerna för sina brottsutredningar.

Försäljningen av Veikkaus spel står för omkring 40 procent av omsättningen i Söderkullakiosken. Resten står bl.a. försäljningen av godis, livsmedel, drycker och tobak för.

Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också