Hoppa till huvudinnehåll

Grundsten för nationellt vinterkrigsminnesmärke lades

På fredagen har det gått 75 år sedan vinterkriget avslutades. Grundstenen för det nationella vinterkrigsminnesmärket lades vid en ceremoni som inleddes kl. 11 på Kaserntorget i Helsingfors på fredag förmiddag.

På plats fanns landets högsta politiska ledning, cirka 20 veteraner och 200 övriga inbjudna. Evenemanget var öppet för allmänheten.

President Sauli Niinistö, Helsingfors stads överborgmästare Jussi Pajunen och ordföranden för Talvisotayhdistys Ossi Kettunen framförde sina hälsningar. Under evenemanget spelade Gardets musikkår.

Evenemanget ordnades av kommittén för vinterkrigsminnesmärket som tillsatts av Undervisnings- och kulturministeriet i samarbete med bland andra Talvisotayhdistys och Försvarsministeriet.

Pekka Kauhanens miniatyr av minnesmärket Valon tuoja. Minnesmärket kommer att resas 2017.
Minityren av Pekka Kauhanens minnesmärke Valon tuoja. Minnesmärket kommer att resas år 2017. Pekka Kauhanens miniatyr av minnesmärket Valon tuoja. Minnesmärket kommer att resas 2017. Bild: Yle minnesmärke

Bildhuggaren Pekka Kauhanen arbetar som bäst med minnesmärket som är av stål och heter Valon tuoja. Kauhanen vann tävlingen för det nationella vinterkrigsminnesmärket.

Minnesmärket kommer att resas under jubileumsåret för Finlands självständighet 2017.

Läs också