Hoppa till huvudinnehåll

Kandidaterna vill se starköl och vin i mataffärerna

Bild: Yle ölburkar

En klar majoritet av riksdagsvalskandidaterna skulle tillåta försäljningen av milda viner och starköl i mataffärerna. Det visar Yles Valkompass, som frågar kandidaterna om deras åsikt om alkoholförsäljning i matbutiken.

1 773 kandidater, det vill säga kring 90 procent av kandidaterna, svarade på frågan om alkohol.

Resultatet visar tydligt att 60 procent av kandidaterna är för att matbutikerna skulle få sälja starkare alkoholdrycker än nu. 37 procent är emot och tre procent har valt att inte svara på frågan.

Det är bland de sannfinländska kandidaterna som stödet för försäljningen är som störst, 81 procent är för att man tillåter försäljningen.

Av Samlingspartiets kandidater är 78 procent för försäljningen, hos De gröna och SFP är 62 procent för. Av Vänsterförbundets kandidater är 55 procent för försäljningen och av SDP:s 50 procent.

Också av Centerns kandidater är 51 procent för försäljningen av starköl och vin i mataffären. För en månad sedan gick partiet ut med att mellanölsförsäljningen skulle förpassas till Alko, ett förslag som väckte stor uppståndelse och som partiet sedan tog tillbaka.

Det är endast av Kristdemokraternas kandidater som största delen, 90 procent, motsätter sig försäljningen av starköl och vin i matbutiken.

Dagligvaruhandeln har i flera år krävt att starköl, milt vin och andra milda (under 5,5 %) alkoholdrycker ska få säljas i mataffärerna.

Läs också