Hoppa till huvudinnehåll

Läs ungdomsroman med X3M:s bokklubb

Boken En skärva av själen
En skärva av själen är en ungdomsroman för alla åldrar. En riktig bladvändare. Boken En skärva av själen Bild: Yle en skärva av själen

I marsmånad satsar X3M:s bokklubb på finlandssvenska Henrika Anderssons bok En skärva av själen. Boken är baserad på en sann historia, och handlar om syskonrelationer, utsatta barn och inre demoner.

Under mars kommer Webb-Catzo och två elever från Botby högstadium att läsa boken, och du får gärna läsa med oss. Dela med dig var du läser och vad du tycker om boken under hashtaggen #x3msbokklubb. I slutet av månaden recenserar vi den i Myteriet på Radio X3M, och läser kanske upp just vad du tyckte om den.

Baserad på en sann historia

Henrika Andersson undersöker fyra olika teman i sin bok En skärva av själen. Själva fröet till boken såddes redan för över 30 år sedan, när Henrika åkte tåg genom Frankrike.

Bild på författaren Henrika Andersson
Henrika Andersson vill undersöka det icke-vetenskapliga. Bild på författaren Henrika Andersson Bild: Yle/Catariina Salo henrika andersson

- Jag träffade en mycket märklig och sorglig människa, och det är han som är karaktären Luc i boken, berättar Henrika.

Mannen som Henrika träffade var en utstött yngling som bodde ensam och var bespottad av de andra ortsborna. Han och Henrika satt uppe och pratade hela natten.

- Han gav mig en kedja som han fäste runt min handled. Sedan började det hända ganska märkliga saker som jag ännu inte kan förklara, men jag tänkte att någon dag ska jag våga skriva den här historien.

Det har tagit 30 år för Henrika att våga gå in i det hon upplevde.

- Många upplever det kanske som mystiskt och övernaturligt, men det hände faktiskt mig. Flera scener i boken är skrivna direkt så som det var, säger hon.

Vetenskap och icke-vetenskap

Henrika har alltid velat undersöka gränsen mellan vetenskap och icke-vetenskap.

- Vetenskap är det som vi håller som sant i dag, men inte nödvändigtvis om 30 år. Jag tänjer lite på gränserna hela tiden.

Det är också därför hon gärna har barn eller unga vuxna i huvudrollerna.

- De har fortfarande den där öppenheten, att de vågar tro på sådant som det kanske inte finns vetenskapliga förklaringar till.

Syskonrelationerna

Ett annat tema i boken är syskonrelationer, och det finns fyra syskonpar i boken: Muriel som tar hand om sin sjuke lillebror, professor Duvont som tvingades ta hand om sin lillebror när de båda var små barn, och så Luc som väntar på sin hjälte, sin storebror. Dessutom finns också Muriels mormor, som bär på en tragisk historia om sin storasyster, som inte klarade sig så bra.

Det fascinerande med syskonrelationerna är samhörigheten och gemenskapen som binder dem samman. Muriels band med sin lillebror är så starkt att hon kan gå in i hans medvetande och hjälpa honom när det är som värst.

- Jag är intresserad av den ordlösa kommunikationen, som kan finnas hos somliga. Jag har velat ta in sårbarheten hos barn som på sätt och vis är offer för omständigheterna. Vissa klarar det bättre och vissa sämre.

Henrika har själv flera syskon, och också vänner, som inte alltid varit helt friska. Empatin finns som en naturlig del hos henne.

- Det är alltid smärtsamt att se någon du älskar ha det svårt, säger hon.

Hon tror att läsaren kan känna igen sig där, även om det inte skulle handla om ett syskon.

- När du står maktlös inför en annan människas lidande är det någonting vi känner igen i oss själva, hur vi kommer till korta som människor.

Här under ser du en trailer för boken.
Här kan du läsa mer om Henrika Andersson.