Hoppa till huvudinnehåll

Möt recensenterna i Kontroller

Matilda Ståhl, Susanne Lindström, Ted Forsström, Björn Karlsson och Benny Holmström.
Matilda, Susanne, Ted, Björn och Benny har ett gemensamt intresse, spel. Matilda Ståhl, Susanne Lindström, Ted Forsström, Björn Karlsson och Benny Holmström. Bild: Yle kontroller

Snart är det premiär för det nya spelprogrammet Kontroller med Ted Forsström som programledare.

Måndagen 23.3 är det premiär för Kontroller, den nya serien om allt inom spelvärlden. Ted Forsström kommer att testa och diskutera de senaste spelnyheterna tillsammans med ett gäng utvalda recensenter. Kritisk och oberoende granskning av spel kommer att vara seriens röda tråd. Kontroller vill inkludera de kvinnliga spelarna som utgör 49 procent av alla spelare. Serien kommer att prata om spel från stora och små tillverkare på alla plattformer.

Nu ger vi ordet åt de fyra spelrecensenterna som kommer att medverka i programmet.

Susanne Lindström, 27 år, Sibbo

Susanne Lindström
Susanne älskar zombies. Susanne Lindström Bild: Yle susanne lindström

Jag är 27 år, från Sibbo, ämneslärarstuderande (modersmål&litteratur). Jag minns inte exakt när jag blev en gamer. Jag var ganska liten då, men jag antar att jag var ganska såld efter första mötet med Super Mario. Red Dead Redemption har betytt mest för mig, dels för att det är häftigt att leka cowboy och dels för att det var min stora multiplayer-debut. Före det hade jag mest spelat ensam eller local co-op. Om jag bara fick spela en genre resten av mitt liv skulle det nog vara "survival horror", för det innebär ofta ZOMBIES!

Benny Holmström, 28 år, Oravais

Benny Holmström
Benny började sin spelkarriär med en Commodore 64. Benny Holmström Bild: Yle kontroller

Hoppfull spelkritiker på heltid (läs: arbetslös). Jag blev lite gamer när jag fick en begagnad Commodore 64 av kusinen i mitten av 90-talet (Commando, Power Drift och World Games var favoriterna), och väldigt mycket gamer när den första Windows 95-datorn flyttade in i huset (Rayman, Worms 2 och Carmageddon!). Mitt mest betydelsefulla spel är The Legend of Zelda: Ocarina of Time, det var det första spelet som fick mig att KÄNNA, och än idag har jag svårt att släppa det. Om jag bara skulle få spela en genre resten av livet skulle jag välja racing, för det skulle innebära att jag fortfarande skulle ha tillgång till de tusentals hobbykreationer som befolkar Trackmania-servrarna. Må de aldrig någonsin gå offline.

Matilda Ståhl, 24 år, Korsholm

Matilda Ståhl
Matilda skrev sin kandidatavhandling om spel och inlärning. Matilda Ståhl Bild: Yle matilda ståhl

Jag är utbildad klasslärare, jobbar nu som forskningsbiträde vid ÅA. Jag har spelat hela mitt liv men blev medveten om mitt spelintresse under tonåren då jag insåg att flickorna i min bekantskapskrets inte spelade så mycket som jag eller den typ av spel jag föredrog. Jag fortsatte att spela, men jag pratade inte om mitt spelande med någon annan än de närmaste. Jag blev öppet en gamer under mina universitetsstudier då jag skrev min kandidatavhandling om spel och inlärning.

Det spel som betytt mest för mig är Dragon Age Origins eftersom det öppnade en helt ny värld av spel för mig. Jag har varit lite av en allätare då det gäller spel men om jag var tvungen att välja en enda genre skulle det vara RPG (role-playing game). Den här typen av spel har ofta en god grundberättelse, intressanta karaktärer och fascinerande miljöer. Inom den här genren får man även som spelare, i varierande mån, själv styra och skapa sin spelupplevelse, något som jag värdesätter.

Björn Karlsson, 31 år, Aspås (Sverige)

Björn Karlsson
Björn har ett stort intresse för multiplayer. Björn Karlsson Bild: Yle björn karlsson

Mitt yrke är ljudingenjör. Jag blev en gamer efter att familjen lånade hem ett Nintendo 8-bitars (NES) i slutet på 80talet och man fick prova Super Mario Bros. Det spel som betytt mest för mig måste vara Quake. Det var det första spelet jag var riktigt bra på och lade vägen för ett stort intresse för multiplayer och att skjuta noobs.

Om jag bara fick spela en genre i framtiden så skulle det nog vara just FPS (förstapersonsskjutare). Det finns en otroligt stor variation med allt från actionfyllda vapenfester, skräck, smyg och pussel till rollspelsvarianter, och det erbjuds oftast en härlig multiplayer-upplevelse som grädde på moset!

Kontroller på måndagar med start 23.3 på Yle Fem klockan 20:30 och på Arenan.