Hoppa till huvudinnehåll

Papperslösa får sköta sig själva

Sjukhussäng
Arkivbild Sjukhussäng Bild: Tiina Karjalainen sjukhus rum


Genom ett taktiskt knep lyckades riksdagsledamoten Kari Rajamäki, f.d. inrikesminister, ensam sätta stopp för regeringens lagförslag om vård för papperslösa.

Han krävde bordläggning till fredagen, där ingen kollega tycks ha fattat (?) att opponera sig (de flesta var frånvarande), vilket innebär att lagförslaget i praktiken förfaller.

Detta trots att det var regeringens förslag och Rajamäkis socialdemokrater som bekant är en av regeringspartierna. Rajamäki får inte heller en anmärkning för sitt tilltag. Jouni Backman är ordförande för partiets riksdagsgrupp och han konstaterar endast att händelsen var "ett olycksfall i arbetet" och att det var "beklagligt".

Så här motiverade Rajamäki sitt agerande:

- Under 32 år har jag aldrig sett ett så dåligt förberett förslag. Anbudet var väldigt frikostigt och skulle vid ett godkännande ha erbjudit ett av Europas bredaste utbud av hälsovårdstjänster för papperslösa.

Personligen skulle jag föreslå att man röstar nej om man inte är nöjd med ett förslag. Det är liksom demokrati, något som Rajamäki borde behärska efter 32 år i riksdagen. Rajamäki avgår efter denna period så det här blev hans sista avtryck.

Vad innebär då nejet? Att papperslösa - människor som du och jag - inte har rätt till "kortvariga, nödvändiga sjukvårdstjänster" i vårt, trots allt, rika västerland. Man kan vara av vilken åsikt som helst om papperslösa i Finland, men de finns, och också de blir ibland sjuka eller gravida. Att det finns behov är redan klart dokumenterat.

Därför håller jag fullkomligt med bland annat de gröna och sfp som protesterar. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) betecknade det som en "total avsaknad av medmänsklighet".

Eller hur ser du på saken? Kan och får en riksdagsledamot använda sig av en mötesteknisk fint för att stoppa majoritetens vilja? Eller ska man bara rösta nej om man är missnöjd?

I dagens Eftersnack ska vi diskutera både lagförslaget och den politiska taktiken, men först behöver vi just din input. Tyck till nedan och rösta i enkäten!

Ska en riksdagsledamot bete sig så här?

Nej, det var ett fult knep
58.3% (67 röster)
Ja, motiveringarna var goda
38.3% (44 röster)
Vet inte
3.5% (4 röster)
Antal avgivna röster: 115

Radio Vega fre kl. 15.03. Repris fre kl. 22.15.
Podden blir tillgänglig på denna sida vid 17-snåret, liksom förstås direkt via Arenan.
Textat till finska på Yle Fem sön kl. 15.05.