Hoppa till huvudinnehåll

Sheila Chandra och rösten som tystnade

Sheila Chandra
Sheila Chandra Sheila Chandra Bild: YLE / Dan Eskil Jansson sheila chandra

Året var 1982 när det brittiska bandet Monsoon fick en stor hit med Ever So Lonely. Sångerskan med den fängslande rösten var Sheila Chandra. Men idag har hon tystats nästan helt av den sällsynta sjukdomen Burning Mouth Syndrome och den lär vara precis så smärtsam som den låter.

Att kalla Sheila Chandra för en röstkonstnär är nästan en underdrift. Det vet alla som någon gång haft förmånen att uppleva henne live på den tiden hon ännu kunde ge konserter. Ofta bestod konserterna enbart av Sheila Chandra och hennes röst. På sin höjd hördes färdigt inspelad stillsam stämningsskapande ambiensaktig bordunmusik i bakgrunden. Dess uppgift var att ytterligare lyfta fram Sheilas fantastiskt mångsidiga, lekfulla och gripande röst.

Rötter i Indien

Fakta:

Namn: Sheila Savithri Elizabeth Chandra
Född: 14.03.1965 i London, England
Aktuell med: fyller 50 år
Yrke: sångerska, låtskrivare, skådespelare, författare

Sheila Chandra föddes i London, Storbritannien, men hennes rötter finns i Indien. Vilket även ofta hörs i hennes musik. Inte minst med Monsoon och deras indipop (icke att förväxla med indiepop). Men p.g.a. diverse strul med skivbolaget splittrades Monsoon rätt tidigt och Sheila Chandra fortsatte med en solokarriär.

Det blev några skivor där Sheila utforskade den egna rösten och hur man kunde använda den mer som ett instrument än "bara" att sjunga med. Hon gav bl.a. ut tre album på Peter Gabriels Real World-skivbolag.

Sheila i Finland

Det var i samband med det som Sheila Chandra i början av 1990-talet bestämde sig för att för första gången börja ge konserter. Fram tills dess hade hon enbart varit en skivartist. Hon uppträdde då även i Finland på en solig WOMAD-konsert i Seinäjoki sommaren 1992. Jag hade privilegiet att få ta del av denna magiska konsert och även träffa Sheila Chandra som hastigast efteråt. Hon var rätt blyg, men mycket trevlig.

Småningom började Sheila Chandra alltmer utforska och leka med de likheter hon fann i indisk raga och engelsk folkmusik. Hon började också kombinera olika sångstilar från bl.a. Storbritannien och Irland med sångteknik från hela världen. Men år 2010 skulle det få ett smärtsamt slut.

Burning Mouth Syndrome

Det visade sig att Sheila fått den sällsynta sjukdomen Burning Mouth Syndrome (BMS). Den gör att hon varken kan sjunga eller prata, skratta eller gråta utan att känna svår smärta i och kring munnen. Sjukdomen har med andra ord i praktiken gjort henne mer eller mindre stum. Man vet inte vad BMS beror på och det finns heller inget botemedel.

Sheila Chandra
Sheila Chandra Bild: YLE / Dan Eskil Jansson sheila chandra
Idag kommunicerar Sheila Chandra mestadels genom handskrivna lappar och grundläggande teckenspråk.

Nu när Sheila Chandra fyller 50 år går mina tankar tillbaka till den där WOMAD-konserten på ön Törnävä i Seinäjoki och hennes blyga blick som tittade mer ner i marken än i mina ögon när jag tackade henne för en mycket fin konsert och bad om en autograf i min nyinköppta CD. Och jag är så tacksam och glad att jag fick höra hennes fantasieggande sång livs levande ens en gång innan den tystnade för gott.


Monsoon / Ever So Lonely
Sheila Chandra – Ever So Lonely / Eyes / Ocean (Live)
Sheila Chandra / Speaking in Tongues III (där man kan höra SC säga Yy-Kaa-Koo-Nee)

Musik