Hoppa till huvudinnehåll

Socialistiska Kuba vill bli handelsparadis

Puerto Mariel, Kuba
I bakgrunden skymtar Puerto Mariel Puerto Mariel, Kuba Bild: Yle/Jessica Stolzmann puerto mariel

Kuststaden Mariel i Kuba ska bli Karibiens ledande containerhamn. En miljardsatsning pågår för att skapa en skattefri zon som ska locka utländska investerare.

Inga journalister får komma in på området men på avstånd kan man se uppstaplade containrar. Den 700 meter långa kajen står redan klar och verksamheten har kommit igång. För trettio år sedan reste över 125 000 kubaner iväg från den här stranden för att hitta ett bättre liv i USA. Nu ska Mariel bli Kubas ekonomiska motor.

Hugo Pons, Kuba
Ekonomen Hugo Pons är ivrig över den nya skattefria zonen Hugo Pons, Kuba Bild: Yle/Jessica Stolzmann hugo pons

- Vi har redan ett avtal med Kina och många fler är på kommande. Mest intresse har det funnits i Kina, Ryssland, Brasilien och Venezuela, men också i Tyskland och Frankrike, förklarar Hugo Pons från det kubanska ekonomförbundet som står den kubanska regimen nära.

Enligt Pons är Kubas geopolitiska läge optimalt. Från Panamakanalen är det cirka 900 sjömil till hamnen i Mariel. Därmed räknar Kuba med att Mariel ligger betydligt bättre till än de större hamnarna i till exempel Miami eller vid USA:s östkust.

kuba, puerto Mariel
Kubas geopolitiska läge är ypperlig för en skattefri zon. kuba, puerto Mariel puerto mariel

Brasilien i nyckelroll

Brasilien är den största finansiären av projektet. I november 2013 deltog president Dilma Roussef sida vid sida med Raúl Castro i invigningen av containerhamnen. Kuba ligger Roussef nära ända sedan hon fick läkarvård i Kuba efter att ha torterats i sitt hemland under militärdiktaturen.

Nu har hennes land investerat nästan en miljard dollar i Kuba. I gengäld har Kuba bistått Brasilien med över 10 000 läkare.

- Brasilien har blivit vår närmaste handelspartner. Närmare än Venezuela, bekräftar Pons.

Handelsparadiset i Mariel ska vara klart senast år 2018. Förhoppningarna är att den nya politiken mellan USA och Kuba ska resultera i ett slut på handelsblockaden som har satt käppar i hjulet för alla investeringar på Kuba.

puerto mariel i kuba
Puerto Mariel puerto mariel i kuba Bild: Raquel Pérez Díaz puerto mariel

Företag som egentligen inte omfattas av blockaden avstår från att investera eftersom de inte vill stöta sig med Washington.

Men hur passar ett handelsparadis ihop med socialism?

- Socialistiska stater kan ha skattefria zoner, säger Pons och säger att han inte ser något kontroversiellt i saken.

Den viktiga frågan enligt honom är vad man gör med vinsten. Om den används för att förbättra situationen för hela vårt samhälle så finns det inga problem.

- Mariel kommer inte att bli den enda skattefria zonen. På grund av Kubas geopolitiska läge borde Kuba ha flera sådana.

Fattig och rik allt längre från varandra i Kuba
Ylejournalist: Vi greps på Kuba

Läs också