Hoppa till huvudinnehåll

USA stationerar pansarvagnar i Tyskland

USAs armés militärfordon kör genom Kleinfalz  nära det militära övningsområdet Grafenwöhr, Tyskland, 15 Oktober 2012.
Amerikanska militärfordon kör genom Kleinfalz nära övningsområdet Grafenwöhr i Tyskland den 15:e oktober 2012. Omkring 800 pansarvagnar och bepansrade fordon kommer inom kort att stationernas på olika håll i Europa, bland annat i Grafenwöhr. USAs armés militärfordon kör genom Kleinfalz nära det militära övningsområdet Grafenwöhr, Tyskland, 15 Oktober 2012. Bild: EPA/ARMIN WEIGEL militärfordon

Den amerikanska armén stärker sin närvaro i Europa ytterligare. Omkring 800 pansarvagnar och bepansrade fordon kommer inom kort att stationernas på olika håll i Europa. En del av enheterna placeras i Tyskland.

I början av år 2013 drogs de sista amerikanska stridsvagnarna bort från militärbaser i Tyskland. På grund av krisen i Ukraina kommer man nu ändå att igen stationera stridsvagnar och bepansrade trupptransportfordon i landet.

En del av de 800 stridsvagnarna och fordonen kommer att placeras i övningsområdet Grafenwöhr i södra Tyskland. Det här enligt uppgifter från det tyska försvarsministeriet, som tidningen Münchner Merkur har tagit del av.

Resten av de amerikanska pansarvagnarna kommer att stationeras längre österut. Kommendören för de amerikanska styrkorna i Europa, general Ben Hodges sade för några veckor sedan i en intervju för tidningen Stars and Stripes att man som bäst utreder var de kunde placeras. Som möjliga placeringsalternativ nämner han Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Bulgarien.

Tyskland tänker om?

I Tyskland kan de amerikanska pansarvagnarna endast placeras på tidigare västtyskt område. I avtalet om den tyska återföreningen står skrivet att NATO inte får placera tunga vapen vid den nuvarande tyska östgränsen.

Också i Tyskland höjs nu allt fler röster om att se över det egna försvaret. Den tyska förbundsdagens vicetalman Johannes Singhammer säger till Münchner Merkur att man under de närmaste åren borde satsa upp till tio miljarder euro på att förstärka försvaret.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen har redan stoppat vidare nedskärningar av pansartrupperna. Enligt reformplanerna från år 2011 har målet varit att begränsa stridsvagnarnas antal till 220. I dagens läge har Tyskland cirka 350 stridsvagnar, då man ännu på 1980-talet var uppe i 3 500.