Hoppa till huvudinnehåll

Varför tog det sex år Jim Videgård?

Jim Videgård
Jim Videgårds nya skiva heter Souvenirkirurgi. Jim Videgård Bild: Yle/Petter Sandelin jim videgård

Varför tog det sex år för Jim Videgård att få ut en ny skiva? Petter Sandelin försöker ta reda på det under en lunch.

Jag har bokat in en lunch med Jim Videgård. När vi träffas är det dagen före släppet av den nya skivan Souvenirkirurgi och det enda som återstår är lite filande på webbsidan som ska lanseras samtidigt. Det är Peter Englund som ligger bakom titeln Souvenirkirurgi. Mer om det senare.

Det är sex år sedan Jim Videgård gav ut en skiva och han medger själv att det är en lång tid. Han beskriver processen som en kris. Eller flera kriser.

- Jag funderade på varför jag håller på med det här. Är det något jag måste göra? Jag är lite av en person som inte tar sig an projekt jag inte känner att jag måste göra. Det är min skiva. Jag har inget band, ingen som är ansvarig för projektet. När jag börjar tvivla på varför jag gör det här så stannar det.

Heltidsjobbet på verkstadsgolvet är en faktor som gjort att skivsläppet dragit ut på tiden. När båtbyggarna blev permitterade gick det bättre.

- När jag var permitterad bytte jag roll och kom in i skrivandet. Sedan kom en ny permittering och då gick jag in i studion.

Det roligaste är att det är bara sex låtar på skivan. Det är nästan en låt per år.

Det blev en hel del pauser också. Paus på paus på paus. Och lite tvivel. När Jim började skriva på låtarna var han singel. Nu är han singel på nytt. Det har också gjort att texterna känns relevanta igen.

- Det roligaste är att det är bara sex låtar på skivan. Det är nästan en låt per år. Men det är ett bra format. Folk blir ju bara livrädda idag om man smäller en fullängdsskiva med tretton låtar i ansiktet på dem. “Nytt material av en artist? Måste jag höra genom tretton låtar? Är du knäpp? Jag måste ju ta femton joggingrundor förrän det här är klart.”

Lunch
Efter lunchen. Jim pratade så mycket att han knappt hann äta. Lunch Bild: Yle/Petter Sandelin jim videgård

Vid salladsbordet

Vid salladsbordet granskar Jim utbudet. Har någon gömt kött i pastasalladen? Jim har varit vegetarian sedan tonåren. Kanske ett tonårsuppror? Nej, det var hans mamma som blev vegetarian. Det fördes inga långa diskussioner i familjen, en dag meddelade hon helt enkelt att hon hade slutat äta kött och hädanefter kokade två måltider. Tonåringen Jim var först skeptisk men hakade på. Vegetarianer var sällsynta i Petalax. Samtidigt bytte han musiksmak från hårdrock till punk, så det där med vegetarian passade bra.

Jim påstår att han aldrig tagit beslutet att bli artist. Det är inte ett yrke, eller en stämpel som följer honom genom hela livet. Det är inget han måste göra. Samtidigt går han, i alla fall under delar av samtalet, med på att kalla sig låtskrivare. Han kan inte tänka sig att sluta skriva låtar.

- Jag har sett det där i andra människor som har en kreativ grej som de borde göra men som har slutat. Om man slutar är det man själv som tar stryk.

Du känner dig som låtskrivare? Kommer du att skriva låtar när du är 65?

-Absolut. Jag tror aldrig jag kommer att sluta.

Hur kommer det att låta när du är 65?

- Det där är grejen. Jag trivs med är att jag är lite gubbig. Kanske kommer jag rent av att bli mer gubbig med åren. Som singersongwriter är det jag själv som spelar akustisk gitarr. Jag ser nästan fram emot att bli äldre, få mörkare röst, mer i bagaget, ögonbryn som börjar hänger och nedsjunka axlar. Det här är bara uppvärmingen. Förbandet. Fast sånt där vet man ju aldrig.

Peter Englund och kirurgerna

Soundet på Souvenirkirurgi är avskalat. I ett mycket tidigt skede satt Jim och en trummis och lade trummorna till låtar. Sedan plockade de bort trummorna från nästan alla låtar. Tanken är att rösten och texten ska stå i fokus den här gången. Namnet har Jim hittat med lite hjälp från Svenska Akademien.

- Peter Englund har skrivit en bok som heter “Stridens skönhet och sorg” med berättelser från första världskriget. Där nämner han souvenirkirurgi. Det var ett begrepp som dök upp under världskriget. Du blev skjuten men såret läkte med kulan i kroppen. Du kunde ha gått vidare med livet men du valde ändå att operera ut kulan för att ha ett minne av kriget. Då myntades begreppet souvenirkirurgi.

Man behöver inte vara kirurg för att räkna ut varför Jim Videgårds nya skiva heter Souvenirkirurgi.