Hoppa till huvudinnehåll

Vilda rykten kring Putins försvinnande

Rysslands president Vladimir Putin i ett möte med Högsta domstolens ordförande.
Rysslands president Vladimir Putin i ett möte med Högsta domstolens ordförande. Rysslands president Vladimir Putin i ett möte med Högsta domstolens ordförande. Bild: RTR högsta domstolens ordförande

Ryktena kring var Rysslands president Vladimir Putins håller hus och om hans hälsotillstånd går allt hetare. Enligt en del av av ryktena skulle Putin vara antingen död eller dödssjuk.

Enligt andra uppgifter har Putin varit borta från offentligheten i över en vecka, eftersom han fått en son. Sonen ska ha fötts på en klinik i Schweiz.

Ryktena kring Putins "försvinnande" är förståeliga, eftersom Putin vanligtvis är en daglig gäst på de ryska statliga tv-kanalerna.

De frekventa tv-framträdandena är en av orsakerna till Putins popularitet. Under sin 15-åriga period vid makten har han endast två gånger varit borta från offentligheten en längre tid.

År 2012 uppgavs orsaken till hans frånvaro vara ryggproblem. Den här gången har Putin inte synts i offentligheten på över en vecka, men enligt Putins presschef är det inget fel på hans hälsa.

Ryktena började spridas då Putins inplanerade möten för den här veckan började ställas in.

Putin syntes på tv

Kreml uppgav på fredagen att Putin skickat en skriftlig hälsning till skridskolöpningstävlingen som hålls i Moskva under veckoslutet.

I tv har man också visat bilder från ett möte mellan Putin och Högsta domstolens ordförande i Ryssland. Nyhetsbyråerna har ändå inte fått bekräftat när mötet har bandats in.

De statliga tv-kanalerna har också informerat om Putins program nästa vecka. På måndag är det meningen att han ska träffa Kirgizistans president i S:t Petersburg och på onsdag väntas han delta i festligheterna under årsdagen för Rysslands annektering av Krim.

Enligt en del uppgifter ska Putin för första gången sedan år 1999 ha skippat Rysslands säkerhetsråds möte. Inte heller den här uppgiften har bekräftats.

Schweiziska källor har i sin tur uppgett att Putin skulle ha varit med vid sin sons födelse på en schweizisk klinik tillsammans med Alina Kabajeva. Putins förhållande till Kabajeva är en av de mest välbevarade hemligheterna gällande Putins privatliv. Enligt de schweiziska uppgifterna skulle den nu födda sonen vara parets tredje.

Text: Marja Manninen / Yle uutiset
Översättning: Linn Karlsson

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes