Hoppa till huvudinnehåll

De bästa sagorna på vita duken

Johnny Depp är en sagofarbror av rang. Bild: Kimimasa Mayama / EPA / All Over Press johnny depp

En av de mest älskade sagorna i mannaminne har än en gång dammats av och fått nypremiär. Cinderella (Askungen) porträtteras av Lily James, mest känd från teveserien Downton Abbey medan prinsen spelas av Richard Madden, som gjort succé som Robb Stark i Game of Thrones.

Sagor brukar ganska flitigt göras till storfilm och flera klassiska berättelser spottas ut per årtionde. Filmkammaren listar de bästa.

3. Enchanted (2007)

Prinsessan Giselle (Amy Adams) blir utkastad ur sitt sagoland av den elaka drottningen Narissa (Susan Sarandon) och möter en hård verklighet i form av Manhattan. Givetvis är allt kaotiskt till en början men så träffar hon förstås sin prins. Frågan är om de kan leva lyckligt i alla sina dagar utan för sagolandet?

Visst, Enchanted låter som en rätt banal film, men i själva verket är den riktigt bra. Klassisk kärlekssaga med en modern twist. Enkel underhållning.


2. Edward Scissorhands (1990)

Tim Burtons mästerverk om pojken Edward (Johnny Depp) med saxar istället för händer. En vacker kärlekshistoria i gotisk anda. Handlar om utanförskap och acceptans.


1. Hook (1991)

Peter Pan (Robin Williams) har vuxit upp och förträngt allt som heter Neverland. Men när Captain Hook (Dustin Hoffman) kidnappar Peters barn börjar han sakta men säkert återfå minnet. Hook är en riktigt bra utveckling av J.M Barries klassiska böcker om pojken Peter Pan som aldrig växte upp.


Nyligen publicerat - X3M