Hoppa till huvudinnehåll

Detaljhandeln vill sälja receptfria mediciner

Bild: Filemon von Numers webbdoktorn

Finlands detaljhandlare anser att tiden är mogen för att börja sälja receptfria mediciner i butikerna.

Detaljhandelsföreningens ordförande Kari Luoto betonar att det skulle gagna konsumenten om receptfria mediciner fanns tillgängliga i närbutiken.

Han hänvisar till en utredning som föreningen beställt av DRA Consulting. I den kartlägger man särskilt de medicinska riskerna med att öka läkemedlens tillgänglighet.

På basen av utredningen föreslår detaljhandeln att bland annat olika slags allergi- och förkylningsmediciner kunde säljas i vanliga affärer, likaså preparat mot halsbränna och diarré.

Decinfieringsmedel för sår, krämer för lokalvård av muskelsmärta och jodtabletter hör också till produkter som kunde säljas också av andra än apoteken.

Fritt fram på annat håll

I många länder har den receptfria läkemedelshandeln redan öppnats för andra än apoteken. Till exempel i Sverige avskaffades begränsningarna 2009, och i dag klassas ett par tusen läkemedel som lämpliga för detaljhandeln.

Det är fråga om preparat som inte anses medföra några risker trots att de till och med skulle missbrukas.

Det enda läkemedel som har lett till debatt i Sverige är värkmediciner som innehåller den aktiva substansen paracetamol. Där vill nu övervakningsmyndigheterna stoppa försäljningen av paracetamol i detaljhandeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes