Hoppa till huvudinnehåll

Medling hindrar vräkning

Jens Gellin
Grannmedlare Jens Gellin är ny expert i Grannakuten i Radiohuset. Jens Gellin Bild: Eva Frantz jens gellin

Ett femårigt pilotprojekt med så kallade sociala disponenter ledde till hundratals färre vräkningar i året i Jyväskylä. Det har sparat staden tiousentals euro i kostnader, för att inte tala om de mänskliga tragedier som kunnat undvikas.

Grannmedlare Jens Gellin är inte alls förvånad över det lyckade resultatet. Av egen 15-årig erfarenhet av medling i granntvister vet han att dialog via utomstående person är oftast det enda som behövs för att lugna situationen.

- Ingen borde vräkas utan att parterna träffats och ventilerat saken, säger Gellin. Alltför många vräkningar sker enbart baserat på arga lappar, formella varningar och anonyma husbolagsstyrelsebeslut.

Vräkning är på ett sätt precis samma sak som utfrysning i skolan bara att i annan miljö, menar Jens Gellin.

15 granntvister just nu

Gellin medlar i huvudstadsregionen och fördelar sina arbetsdagar mellan olika grannfejder, oftast i höghus. Eftersom man inte kan gräla med sig själv så värst länge så finns det alltid flera parter i en tvist, summerar Gellin.

- Alla har sin berättelse. Det viktiga är att få chansen att berätta den åt någon som faktiskt lyssnar. Sen går man till andra parten och hör dens berättelse. Sen kanske till den tredje, fjärde, femte...

Efter att ha hört alla parter ordnar Gellin ett gemensamt möte för alla inblandade. Mötena pågår vanligtvis i timmar, tills man lyckas nå en lösning. På det följer sen en uppföljning efter några månader. Den svåraste konflikten på Gellins bord just nu har pågått i 17 år med tre vräkningar samt ytterligare sex familjer som frivilligt valt att lämna miljön.

I konfliktens öga finns en äldre dam som anser det mesta vara störande oljud och kontaktar fastighetsbolaget upprepade gånger i året.

Ring hellre på än till polisen

Själv beskriver Jens Gellin sig som en inte helt lätt granne alla gånger. Orsaken: han ringer på och konfronterar om det uppstår konflikter eller motsvarande.

- Hellre ringer jag på dörren hos grannen än ringer barnskyddet eller polisen om jag misstänker något, säger Gellin.

Gellins erfarenhet är att situationen tvärtom kan förvärras om man genast involverar myndigheter istället för att försöka ingripa själv. Då kanske grannen fortsätter med vad det än må vara i det tysta eller börjar med motåtgärder. Och sen är konflikten ett faktum.

Ansikte mot ansikte löser det mesta alltså.

Grannmedlare Jens Gellin är ny expert i Radiohusets Grannakuten - ställ gärna din fråga här:

Har du en jobbig granne?

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle