Hoppa till huvudinnehåll

Ät blommor när de är i säsong – läs här om vilka blommor som är ätliga

en tårta dekorerad med blommor
en tårta dekorerad med blommor Bild: Yle/Trädgården på Strömsö trädgården på strömsö

En måltid smyckad med ätliga blommor är något av det underbaraste man kan äta. Jag tycker att man ska äta blommor så ofta som möjligt när de är i säsong.

Ibland räcker det med en enda blomma som flyter omkring i måltidsdrycken och ibland kan man fylla en sallad med indiankrasse, ringblommor och gurkört.

Till sommarens tårtor är det nästan ett måste med rosenblad, violer och kaprifol.

Jag älskar texturen på blommor - känslan av att hålla en blomma mellan fingrarna. Kronbladen är lena som sidentyg, färgerna starka och doften underbar. Det bästa av allt är att det finns massor av ätliga blommor.

Blommor är något som värdesätts i alla världens kulturer – vi smyckar våra hus, våra trädgårdar och oss själva med blommor. Vi ger bort dem i present och använder dem vid alla högtider.

Att äta blommor ger en stark signal till kroppen: ”Nu bjuder jag dig på något av det värdefullaste som finns i matväg”.

Piggar upp en tråkig maträtt

Blommor i maten får oss också att stanna upp och njuta mer av maten, och det är väldigt användbart om man har svårt att äta för att man är stressad, sjuk eller har sorg.

Mina matlådor är alltid utsmyckade med ätliga blommor under sommaren. De får mig att äta långsammare, tugga ordentligare och uppmärksamma maten på ett annat sätt.

Dessutom reagerar alla andra runt bordet med nyfikenhet och vi börjar ofta prata om mat och ätande och om hur vi förhåller oss till mat.

Ibland blir folk inspirerade, och efter ett tag är det fler och fler som kommer med vackra matlådor. En blomma kan verkligen pigga upp en tråkig maträtt och det kräver ingen ansträngning.

Se recept för blomstersmör och snabbsorbet av frysta bär med blomdekoration.

Välj dina blommor noggrant

Jag äter blommor som jag har odlat själv eller plockat i det vilda. Det är viktigt att försäkra sig om att blommorna inte har blivit besprutade med något insektsgift.

Då du köper växter från en plantskola kan det vara bra att låta bli de första blommorna som kommer och vänta på de du säkert vet att inte är besprutade.

Tänk också på att bara äta blommor du känner till väl. Vi har en del riktigt giftiga växter i rabatterna, som fingerborgsblomma och stormhatt, och många ganska giftiga växter som klematis, sippor, alla vårlökar och pioner.

Ätliga blommor:
Begonia
Broccoliblom
Dillblommor
Doftgeranium
Fläderblom
Fuchsia
Fänkålsblom
Gurkört
Indiankrasse
Kamomill
Kaprifol
Korianderblommor
Lavendel
Lökblommor – underbart söta och samtidigt lökiga
Myntablommor
Myskmadra
Pelargon
Penséer
Ringblomma
Rosor
Rödklöver
Solrosor
Squashblomma
Styvmorsviol
Syren
Temyntablommor
Tusensköna
Viol

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Stämpla på metall - sex tips

  En mångsidig hobby

  Gör egen text på olika metallföremål. Återanvänd metall som konservburkar och gamla skedar, använd färdiga metallplattor i olika former eller klipp dina egna av en aluminiumskiva. Du kan t ex. göra smycken, skyltar, odlingspinnar eller nyckelringar.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.