Hoppa till huvudinnehåll

"Engagera dig i de ungas nätvärld"

Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet
Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet Bild: Yle/Peter Fahllund olle cox

De vanligaste kränkningarna på sociala medier är elaka kommentarer, säger Olle Cox, som är projektledare för "Schysst på nätet" inom ideella organisationen Friends i Sverige. Också det att barn och ungdomar känner sig utanför - exkluderade - är en kränkning som ökar just nu.

Friends jobbar förebyggande mot mobbning och kränkningar inom förskolor, skolor och idrottsrörelsen. Enligt Cox visar forskningen att kränkningar på och utanför nätet hör ihop.

- Är du utfryst och utanför i skolan, så är det klart att du också är det på sociala medier. Cox menar att påhoppen och elakheterna på nätet egentligen inte ökar, utan de är på samma nivå som inom skolvärlden. Men situationen är ändå bekymmersam.

Vuxna måste närma sig barnens liv på nätet

- Barn och unga skall givetvis inte mobbas och kränkas någonstans, utan det är klart att vi vuxna behöver ta ansvar också för livet på nätet.

Hur ska vi då göra för att vakna upp till verkligheten? Det är många av oss som inte har en susning om vad våra barn egentligen sysslar med bakom sina plattor, mobiler och datorer.

- I grund och botten, säger Cox, handlar det om ett individuellt ansvarstagande. Vi måste som vuxna bestämma oss för att hålla koll också på denhär delen av barnens liv, och det betyder att vi behöver skaffa oss kunskap om det som vi inte ännu vet någonting om.

Ställ frågor och bry dig om

- Här är ju barnen och de unga själva en jättefin kunskapskälla. Ställ frågor direkt till dem, för då gör du nämligen samtidigt en sak som både forskningen stöder och som vi på Friends tycker är bra. Helt enkelt att du visar intresse för deras liv på nätet. Bara det i sig ökar sannolikheten för att de kommer till dig om någonting olustigt händer. Om vi inte vet hur de använder och rör sig på nätet, kommer det att bli väldigt svårt för oss vuxna att hitta redskap som vi kan använda när det krisar sig. Men om vi visar att vi har lite kunskap, nyfikenhet och engagemang har vi allt att vinna.

 • Station för farligt avfall vid Toppå avfallscentral i Åbo.

  Utökade öppettider vid avfallscentralerna

  Sommartiden inleds också vid avfallscentralerna i april.

  Eftersom trafiken till avfallscentralerna och sorteringsstationerna blir livligare under våren, utökas öppettiderna från april till oktober.

 • En tom hustomt i skogen

  Ett nytt äldreboende planeras i Ekenäs

  Rakennusliike Lehto får arrendera en tomt i Gammelboda.

  Företaget Rakennusliike Lehto får arrendera en tomt av Raseborgs stad vid Bergviksvägen i Gammelboda. Tanken är att bygga ett serviceboende och ett gruppboende för personer med funktionshinder.

 • Olli Rehn

  Finansinspektionen planerar strängare regler för bostadslån

  Förändringen skall träda i kraft i början av nästa år.

  De höga bostadspriserna i tillväxtcentra som Helsingfors ses fortfarande som en risk för Finlands ekonomi. Därför har Finansinspektionen börjat förbereda strängare krav för banker som beviljar bostadslån. Tanken är att bankernas stryktålighet ska öka en aning. Samtidigt minskar utlåningen något. Förändringen ska träda i kraft i början av nästa år.

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • En vänlig klapp på axeln - eller intrång i den privata sfären? Människor har olika inställning till vad som är trevligt eller obehagligt. Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen

  Har du trakasserats på jobbet?

  Arbetarskyddets telefontjänst vittnar om jobbtrakasserier.

  Sedan starten för tio månader sedan har närmare 2000 personer ringt Arbetarskyddsmyndighetens nya nationella telefontjänst om trakasserier.

 • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

  Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

  D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

  Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

 • Skylt som aner gränszon mellan Finland och Ryssland.

  Gränsbevakningen ska inte spara mer

  Säkerhetsläget får inrikesministeriet att ompröva spar.

  Gränsbevakningsväsendet har ett anpassningsprogram som innebär att det ska spara 28 miljoner euro mellan 2013 och 2017. Men sparbeslutet togs i ett annat säkerhetsläge, nu vill inrikesministeriet ompröva det.