Hoppa till huvudinnehåll

"Engagera dig i de ungas nätvärld"

Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet
Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet Olle Cox föreläser om att vara schysst på nätet Bild: Yle/Peter Fahllund olle cox

De vanligaste kränkningarna på sociala medier är elaka kommentarer, säger Olle Cox, som är projektledare för "Schysst på nätet" inom ideella organisationen Friends i Sverige. Också det att barn och ungdomar känner sig utanför - exkluderade - är en kränkning som ökar just nu.

Friends jobbar förebyggande mot mobbning och kränkningar inom förskolor, skolor och idrottsrörelsen. Enligt Cox visar forskningen att kränkningar på och utanför nätet hör ihop.

- Är du utfryst och utanför i skolan, så är det klart att du också är det på sociala medier. Cox menar att påhoppen och elakheterna på nätet egentligen inte ökar, utan de är på samma nivå som inom skolvärlden. Men situationen är ändå bekymmersam.

Vuxna måste närma sig barnens liv på nätet

- Barn och unga skall givetvis inte mobbas och kränkas någonstans, utan det är klart att vi vuxna behöver ta ansvar också för livet på nätet.

Hur ska vi då göra för att vakna upp till verkligheten? Det är många av oss som inte har en susning om vad våra barn egentligen sysslar med bakom sina plattor, mobiler och datorer.

- I grund och botten, säger Cox, handlar det om ett individuellt ansvarstagande. Vi måste som vuxna bestämma oss för att hålla koll också på denhär delen av barnens liv, och det betyder att vi behöver skaffa oss kunskap om det som vi inte ännu vet någonting om.

Ställ frågor och bry dig om

- Här är ju barnen och de unga själva en jättefin kunskapskälla. Ställ frågor direkt till dem, för då gör du nämligen samtidigt en sak som både forskningen stöder och som vi på Friends tycker är bra. Helt enkelt att du visar intresse för deras liv på nätet. Bara det i sig ökar sannolikheten för att de kommer till dig om någonting olustigt händer. Om vi inte vet hur de använder och rör sig på nätet, kommer det att bli väldigt svårt för oss vuxna att hitta redskap som vi kan använda när det krisar sig. Men om vi visar att vi har lite kunskap, nyfikenhet och engagemang har vi allt att vinna.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.