Hoppa till huvudinnehåll

Linus Hoffman: Skrönor lönar sig

Linus Hoffman är redaktör och arbetar för Svenska Yle.
Linus Hoffman Linus Hoffman är redaktör och arbetar för Svenska Yle. Bild: Yle/Sofia Schleutker linus hoffman

Han är redan en institution. Besöker du Manila måste du vara med om guidningen "Walk This Way" med Carlos Celdran. Eller guidning och guidning. Det är mycket mera än så. Det är musik, teater, komedi och performancekonst förklädd till en guidning.

Carlos Celdran
Carlos Celdran Carlos Celdran Bild: Yle/Linus Hoffman carlos celdran

I drygt 10 år har skådespelaren och guiden Celdran berättat Filippinernas historia i Intramuros, i gamla stan i Manila. Med olika hattar byter han snabbt roller, och berättar om kulturen, historien och skeendena ur filippiniernas synvinkel. Än hånar han de spanska kolonisatörerna, än de amerikanska befriarna. Han berättar rykten om korrupta politiker och han går särskilt åt den katolska kyrkan. Han är cynisk och provocerande. Det är underhållning för hela slanten - för den som är inställd på det. Celdran vill inte se folk som tar saker alltför mycket på allvar.
Amerikanerna kommer till undsättning, i Carlos Celdrans performance
Carlos Celdran Amerikanerna kommer till undsättning, i Carlos Celdrans performance Bild: Yle/Linus Hoffman carlos celdran

Turister i dag är ständigt på jakt efter upplevelser, saker att minnas och kunna berätta efteråt. Berättelserna är egentligen hela poängen med platserna de besökt. Utan historierna är Åbo slott bara en hög med stenar. Vi kan kalla det slott, men det ser ändå ut som alla andra högar med stenar, om vi inte berättar hur klubbekrigaren Jaakko Ilkka rymde från fängelset genom hålet i toaletten. Eller att stenväggarna är så tjocka att vinterkylan sitter kvar i dem långt in i maj, och att det är därför som alla kungligheter är blåblodiga.

"Förklaringarna är det intressanta"

Professor Kevin Markwell vid Southern Cross University i Sydney i Australien undervisar i interpretation, i att förklara och förstå samhället. Han har en uppgift som går ut på att studerandena ska göra en halv timmes guidning för sina studiekamrater - om övergivna cyklar, blommor, postlådor, graffiti och så vidare. Föremålen i sig är en småsak. Det är förklaringarna som är det intressanta.

Myrbergsgården i  Vörå.
Myrbergsgården i Vörå Myrbergsgården i Vörå. Bild: YLE/Rolf Granqvist myrbergsgården

Men i Finland har vi ännu en lång väg att gå innan museerna vågar berätta skrönor. Mestadels har vi hembygdsmuseer som visar föremål. En mängd föremål. Men berättelserna bakom föremålen saknas. Visst har vi utombordsmotorutställningar, plastpåsmuseum, motorsågs- och snöskotermuseum och till och med ett år- och öskarsmuseum (eller var det kanske en skröna ur en reklamfilm på tv?), som kunde ge hur underbara historier som helst, men dem ska besökaren själv hitta på.

Rollvandringar ett steg åt rätt håll

Ett steg i rätt riktning är temaguidningar som görs på allt fler orter. Kimitoöns guiders spökvandringar på Vänö, Borgå turistguiders smugglarhistorier, Hangö guiders rollvandringar i Hangöby eller Turku Tourings hemlighetsfulla Åbo är guidningar som börjar likna skådespel. Men för att kunna vara med om dem ska det oftast finnas minst 15 personer, och allt ska vara förhandsbokat. Turister på en eller två dagars besök frågar vad som händer i kväll.

Fr. vänster Ulla Lindström, Marketta Wall, Tarja Kvarnström, Maritta Sariola och Erica King
Hangö guiders dramatiserade guidning i Hangöby Fr. vänster Ulla Lindström, Marketta Wall, Tarja Kvarnström, Maritta Sariola och Erica King Bild: Hangö guider rf erica king

Eller så ser man till att det inte händer någonting överhuvudtaget, och säljer den upplevelsen. I Salla kommun har man redan i flera år ordnat de mycket populära "Ei tapahdu mitään-viikot", då det garanterat inte händer något. Veckorna ordnas, eller snarare hålls, på hösten mellan ruska-tiden och snön, då det är mörkt och inget händer. Dessutom är det svårt eller omöjligt att få någon kontakt med mobiltelefon eller webb. Det är mörkt, lugnt och det bästa du kan hitta är dig själv.

Exotiska höststormar går att sälja

Det konceptet vill också Kimitoön nu sälja till asiatiska turister. Kimitoöborna Fanny Shi och Tri Börman har sina rötter i Kina respektive Indonesien, och de vet att tystnaden, lugnet, mörker, stjärnhimmel, höststorm och snö är väldigt annorlunda och exotiskt. Det här går att sälja, tror man på Kimitoön.

I juni öppnas också Majatalo Onni & Rauha på Kimitoön, som erbjuder olika sätt att bli av med stress. Idén är att den som bor på pensionatet får uppleva en stressfri tillvaro genom att inte göra något speciellt tillsammans med familjen som bor i huset.

Solnedgång i Åbolands skärgård
Det händer ingenting i skärgården. Solnedgång i Åbolands skärgård Bild: Yle/Linus Hoffman färja houtskär

Men dessutom borde vi kunna erbjuda berättelser och upplevelseturism. Då turisterna kommer ska det finnas upplevelser att erbjuda genast, och saker som de säkert inte får någon annanstans: mörker och ingenting, regn och piskande vindar, guidade rundturer i folks hem, på vindsvåningar eller i övergivna hus, eller fiskarhistorier om alla fiskar som aldrig har fångats i våra vatten. Någonting unikt att kunna skryta med då man kommer hem. Någonting som ingen annan har upplevt.

Läs också: Kimitoön vill ha turister från Asien

Läs också