Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby ger långtidsarbetslösa jobb

Arbetslös letar på webben efter lediga jobb
Arbetslös letar på webben efter lediga jobb Bild: Yle/Malin Valtonen närings och arbetsbyrån

Alla sektorer i Nykarleby borde försöka skapa nya arbetsplatser för att få ner arbetslösheten bland långtidsarbetslösa. Det föreslår stadsdirektör Gösta Willman.

Vasa har fått en sysselsättningskoordinator. Korsholm söker en lämplig person för samma jobb. Allt fler kommuner försöker på olika sätt hitta jobb åt sina långtidsarbetslösa. Även Nykarleby har under senare år försökt ta ett aktivare grepp kring sysselsättningen av långtidsarbetslösa. Staden har bland annat en styrgrupp som jobbar med sysselsättningsåtgärder.

Det är den nya lagstiftningen som piskar kommunerna att vaska fram nya arbetsplatser. Efter årsskiftet är kommunens finansieringsandel 50 procent för en person som varit utan jobb över 300 dagar. Och har arbetslösheten varat över 1000 dagar står kommunen för 70 procent.

Sedan tidigare har staden med hjälp av bland annat tredje sektorn lyckats skapa nya jobb. Det har varit både lönearbete och rehabiliterande arbetsverksamhet. För staden har jobben sparat sparat relativt stora summar då stadens andel av arbetsmarknadsstödet gått ner. Samtidigt har de arbetslösa fått en möjlighet att komma tillbaka på arbetsmarknaden.

Men nu behövs ytterligare åtgärder skriver stadsdirektör Gösta Willman i sin beredning till stadsstyrelsen. Förslaget är att stadsstyrelsen ska ge alla sektorer och koncernbolag i uppgift att skapa arbetsuppgifter för att sysselsätta långtidsarbetslösa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten