Hoppa till huvudinnehåll

Ada trivs som fisken i vattnet

Sibboflickan Ada Nyström från föreningen Borgå Simmare kommer att tävla i juniorlandslaget.
Sibboflickan Ada Nyström ska vara med i juniorlandslaget i simning. Sibboflickan Ada Nyström från föreningen Borgå Simmare kommer att tävla i juniorlandslaget. Bild: Yle/Fredrika Sundén ada nyström

Sibboflickan Ada Nyström är ett av Borgå Simmares stora simmarlöften. Hon har blivit uttagen till juniorlandslaget och ska snart åka i väg till Portugal för att tävla.

Snart ska den 13 år gamla simmarflickan Ada Nyström från Sibbo åka i väg till Portugal med juniorlandslaget. Där ska hon mellan den 28 och 29 mars delta i de stora Multination-tävlingarna. Därefter bär det ännu av på träningsläger.

Yle Östnyland besökte en av Adas träningar i Borgå simhall för att kolla in stämningarna inför resan.

– Jag hade inte förväntat mig att komma med i landslaget så det känns jätteroligt, säger Ada och blickar längtansfullt ut över bassängen, ivrig på att få hoppa i vattnet.

– Det var nog en överraskning. Jag har mest simmat för skojs skull och blev uttagen eftersom jag har klarat mig bra.

"Blir tungt men skoj"

Borgå simhall
Ada tränar i Borgå simhall flera gånger i veckan. Borgå simhall Bild: Yle/Katja Mättö borgå simhall
Ada tycker det ska bli spännande att åka utomlands och tävla eftersom det är något hon inte ännu har gjort. Hon tror att resan blir tung men skoj.

Hennes familj och hennes tränare stannar hemma i Finland men hon är inte helt ensam ändå. Med på resan kommer också andra simmare som hon känner sedan tidigare.

Direkt efter skolan brukar hon ta bussen från Sibbo till Borgå simhall för att träna.

– Ibland sover jag eller lyssnar på musik under resan, så den känns inte lång.

Tränar så gott som varje dag

Ada säger att hon tränar fem, sex gånger i veckan. Beroende på hur tung veckan är simmar hon mellan fyra och sex kilometer per träning. Inför tävlingarna i Portugal tänker hon träna enligt normalt schema.

Blir det någonsin tungt att både träna och gå i skola?

– Nog är jag ofta ganska trött när jag kommer till träningarna, men jag vill fortsätta med det här fastän jag är trött ibland. Efter en tung skoldag kan det vara helt bra att komma och simma lite.

Många nya kompisar via simningen

Ada började med simning då hon gick i tredje klass. Då hade hon precis slutat med friidrott och ville hitta en ny idrottsgren att syssla med.

Hennes mamma kom med idén att Ada skulle åka och testsimma. På den vägen är hon.

– Jag förväntar mig inte att bli OS-simmare, men jag håller på med simning så länge som det är skoj och så ser vi hur långt det bär.

En oslipad diamant

Ada är en bra simmare för att hon är talangfull, målmedveten och hatar att förlora. Det tycker hennes tränare Patrick Björk. Han beskriver henne också som en oslipad diamant som bara blir bättre och vackrare ju äldre hon blir.

Skillnaden mellan träningar och tävlingar är ofta ganska stor.

– Då hon leker på träningen vet man att tävlingen kommer att gå bra. Hon blommar ofta ut inför tävlingarna, säger Björk.

Då Ada ska vara med i landslaget kommer det att ge henne inspiration och stärka hennes teknik, menar han. Det kan också ge henne nya vänner och kontakter för framtiden.

– Men visst blir det också mer press och fler krav. Hon måste bara komma ihåg att vara sig själv hela tiden.

Utvecklas i lugn och ro

Enligt Björk har Ada tävlat bra hittills också. I sin ålderskategori hör hon till de bästa i landet. Inom vissa grenar som bröstsim är hon helt överlägsen. Däremot finns det andra grenar hon behöver utveckla.

Om hon fortsätter att utvecklas i den takt hon har gjort hittills kan hon ta fina placeringar också då hon blir äldre, menar Björk. Inom ett par år kan hon ta medaljer i ungdoms-FM.

– Om hon får växa i lugn och ro är hon en helt annan flicka om två år, säger Björk.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland