Hoppa till huvudinnehåll

Isnäsborna kämpar för sina skolor

Isnäs skola
(arkivbild) Isnäs skola Bild: Yle/Sune Bergström isnäs skola

Framtiden för de två skolorna i Isnäs är oviss. År 2016 planerar Lovisa stad att kanske stänga skolorna och flytta eleverna till Forsby. Men Isnäsföräldrarna vägrar att ge upp.

I Isnäs i Pernå finns två skolor, en finskspråkig och en svenskspråkig. Redan tidigare ansökte skolorna om tillstånd att bilda en tvåspråkig enhet men fick tummen ner av Undervisningsministeriet.

Skolornas föräldraförening och andra aktiva bybor träffades i lördags för att fundera ut olika sätt att rädda skolorna.

Yrjö Länsipuro har två barnbarn i skolan där och är också själv tillfällig Isnäsbo.

– Skolorna är naturligtvis viktiga. Också en farfar vet vad som är bra för hans barnbarn och för barnen. En byskola är definitivt bättre än att de ska tillbringa ganska lång tid på en buss då de åker till och från skolan, säger Länsipuro.

Skolorna en orsak till inflyttning

Länsipuro berättar att Isnäs är en växande by som ligger i närheten av huvudstadsregionen. En av orsakerna till att folk flyttar in är att det finns skola och daghem i byn.

I fjol växte Isnäs med hela 40 invånare.

– Det är ganska mycket med tanke på att Lovisa överlag mister invånare.

Samarbete mellan skolan och familjen

Ungefär 20 Isnäsbor mötte upp för att diskutera skolorna i lördags. Ett konkret förslag finns redan, i form av en projektplan som går under namnet ”Kylä kouluna – kouluja kylään”.

– En av de viktiga sakerna i läroplanen för 2016 är något som kallas helhetsskapande undervisning. Det handlar alltså om att skolorna och familjerna samarbetar för att skapa tvärvetenskapliga undervisningsmiljöer. Barnen ska få lära sig hur saker fungerar i den riktiga världen.

På initiativ av föräldraföreningen i Isnäs ska Lovisa stad ansöka om specialfinansiering av Undervisningsministeriet för att förverkliga projektplanen.

"Vi måste visa att skolorna behövs"

Ansökningstiden löper ut under måndagen och Länsipuro hoppas att Undervisningsministeriet inställer sig välvilligt till Isnässkolorna.

– Vi ger inte upp och vilar inte på våra lagrar, för det gäller att visa att skolorna behövs och att det finns ett elevunderlag för dem, säger han.

Om skolorna får vara kvar kan man också börja planera språkbad för elever på ett sätt som Undervisningsministeriet kan godta.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland