Hoppa till huvudinnehåll

Mona Sahlin: Radikalisering bland unga går att stoppa

Mona Sahlin
Mona Sahlin Mona Sahlin Bild: EPA/JESSICA GOW / SCANPIX sahlin

Det behövs politiskt mod och en öppen debatt för att stoppa den ökande radikalisering bland ungdomar med invandrarbakgrund.

Det säger Mona Sahlin, som har ett regeringsuppdrag i Sverige som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Det senaste året har allt fler unga också här i Norden rekryterats till Islamiska statens trupper i Irak och Syrien. I Sverige sägs över 300 personer ha anslutit sig till olika IS-grupper. I Finland ligger motsvarande siffra på 50.

"Man måste hitta skadliga miljöer i tid - och våga se sanningen i vitögat"

Mona Sahlin, tidigare ordförande för de svenska Socialdemokraterna, ser att hon har mycket att göra i sitt nya jobb som koordinator mot våldsam extremism. Det gäller bland annat att hitta de miljöer där rekryteringen sker, och man måste hitta dem mycket tidigare än man gör i dag. Då måste man först se till att till exempel lärare, poliser, socialarbetare och idrottsledare har den kunskap och det mod som behövs, och att politikerna vågar se sanningen i vitögat och inse hur allvarligt läget är.

- Det är för tyst kring de här frågorna i Sverige i dag, och tystnaden oroar mig. Det behövs en livaktig och stark och modig debatt för att vi ska komma åt problemet, säger Sahlin.

Samma sak gäller i Finland ; man måste kunna debattera frågan för att nå resultat, konstaterar Sahlin.

- Finland har ju inte lika många som har rest till IS, men tillräckligt många för att det ska vara ett reellt problem. Jag tror också att debatten om extremismen i sig, om rasismen och islamofobin måste ventileras också här.

"Mod och kunskap behövs - vänta inte!"

Sahlin ser det som ett problem att så många bara sitter och väntar på att någon annan ska öppna debatten. Hon uppmanar beslutsfattare inom många olika branscher och områden att ta plats.

- Det är många inom den politiska världen, den religiösa världen och civilsamhället som har ett eget ansvar.

- Vänta inte - då händer ingenting.

Själv anser Sahlin att hon med sin starka opinionsröst kan bidra med helt konkreta saker i debatten.

- Vad kan jag göra för att stöda de familjer som är rädda för att deras tonårspojkar ska åka ner till Syrien, eller de lärare som borde se de här pojkarna innan det har gått för långt? Vad kan vi göra för dem som vill hoppa av?

Enligt Sahlin har man i Sverige varit duktig på att hjälpa nazister att lämna högerextrema organisationer, men hur gör man för att hjälpa folk att lämna en extremt farlig religiös organisation som IS?

- Vi ska bygga upp en avhopparverksamhet och ett anhörigstöd. Det är två exempel på hur konkret jag anser att man måste vara.

"Problemet kan göras mer hanterbart"

Mona Sahlin tillsattes som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism av den förra svenska regeringen sommaren 2014. Uppdraget är tvåårigt.

- Jag är inte dum nog att tro att hela frågan om extremism är borta om ett drygt år, absolut inte. Men jag tror att jag kan få frågan om extremistiskt våld att bli en större punkt på den politiska dagordningen, och att flera av dem som jobbar med de här frågorna om ett år har fått mera resurser och mandat och respekt för det de gör.

- Jag hoppas också att flera civila organisationer - inte minst de religiösa organisationerna - vågar vara tydligare i sin debatt. Då är vi lite närmare i varje fall om ett år att göra problemet mer hanterbart.

Går det då att stoppa radikaliseringen?

- Ja det är klart det gör. Varför skulle jag annars hålla på med politik om jag inte trodde det? Kampen mot terrorn är också kampen för ett rättvisare samhälle eller ett mindre rasistiskt Europa. Så ser jag på det i alla fall.

Mona Sahlin deltog på måndagen i ett seminarium om radikaliseringen i Sverige och Finland på svensk-finska kulturcentret Hanaholmen i Esbo.