Hoppa till huvudinnehåll

Nykarlebys äldsta historia ges ut i digital form

Nykarleby kyrka
Nykarleby kyrka Nykarleby kyrka Bild: Yle/ Kjell Vikman allt färre hör till kyrkan

Historikprojektet i Nykarleby har pågått i över femtio år. År 2020 när staden fyller 400 år borde det vara klart.

Det var ursprungligen meningen att stadens historik skulle vara klar till 350 års jubileet 1970. Den tidtabellen höll inte och det första bandet av tre planerade utkom 1980. Den första boken tog sats i den ryska tiden fram till 1875.

Historikkommitténs ordförande, Bo Kronqvist
Bo Kronqvist Historikkommitténs ordförande, Bo Kronqvist Bild: Yle/ Kjell Vikman bo kronqvist

Det andra bandet utkom 1988 och omfattar tiden fram till kommunsammanslagningen1975. Den sista delen som alltså omfattar stadens äldsta historia saknas ännu.

Historikens sista del kommer på nätet

Den tekniska utvecklingen efter 1988 har lett till en situation där det är sannolikt att den sista delen i historiken huvudsakligen ges ut på nätet. I bokform skulle i så fall endast en enklare version ges ut.

- Jag tycker det ger en sådan fantastisk möjlighet att kunna publicera artiklar av olika forskare och publicera dem i nätform och göra dem tillgängliga för en så stor publik som möjligt, säger historikkommitténs ordförande Bo Kronqvist.

- De här stora mastodonta bokverken har vi inte råd med helt enkelt och jag vill ha den i bokform också och inte enbart digitalt, en kombination är en verklig möjlighet.

I historikkommittén ingår förutom Bo Kronqvist och stadssekreterare Thomas Knuts också historikerna Bengt Kummel, Holger Wester och Nils-Erik Forsgård.