Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarmarens vardag - tvära kast mellan hopp och förtvivlan

Päls
Annika Nybacka Päls Bild: Vågamedia annika nybacka

När ett medborgarinitiativ med närmare 70 000 namn år 2013 krävde att pälsnäringen skulle förbjudas i Finland drog Annika och Lasse Nybacka i Petalax efter andan. Skulle deras utkomst och en traditionell landsbygdsnäring förbjudas av oförstående stadsbor i södra Finland?

Det finns ca 1100 pälsfarmer i Finland och de sysselsätter direkt drygt 4 300 personer. Pälsnäringen skapar många jobb,men får också mycket kritik. Argumenten mot näringen är att vilda djur inte borde hållas i fångenskap, att utsläppen från farmerna belastar miljön och att själva pälsarna är problemavfall.

Annika och Lasse ser det inte så. Enligt dem skulle minkarna inte klara sig utan mänskan, de har blivit så domesticerade. Avfallet komposteras och används som gödsel på åkrarna och pälsarna är hållbara, inte en slit-och-slängprodukt.

Initiativet förlorade omröstningen i riksdagen men det lämnade spår bland pälsfarmarna. De blev oroliga för framtiden.

Päsfarmarnas vardag inifrån

Det finns minst två sätt att se på pälsfarmningen. I dokumentären Päls ser vi pälsfarmarens vardag inifrån.

- Alla kan ju inte sitta på kontor, säjer Annika som är utbildad snickare.

Livet som pälsfarmare betyder arbete sju dagar i veckan året om. Resultatet av arbetet är ovisst. Pälsarna säljs på auktioner fyra gånger i året och det dystra ekonomiska läget syns också inom pälsbranschen. Priserna har rasat.

- Visst är pälsar en lyxvara. Men det finns så mycket annat som också är lyx, säjer Annika. En platt-tv är också en lyxvara.

Tretton länder har redan förbjudit pälsfarmer. Farmare och djurrättsaktivister står på motsatta sidor och då de kommer till tals är det vanligen i samband med en räd mot någon farm.

Men hur tänker pälsfarmarna? Vad får dem att fortsätta hålla djur i bur när en växande opinion är emot det? Henrietta Clayhills har under ett år följt med livet och arbetet på Annika och Lasse Nybackas farm i Petalax i Österbotten.


Dokumentären sändes förta gången i Yle Fem 2015
Produktion: Vågamedia, 2014

Mer från programmet

Läs också