Hoppa till huvudinnehåll

Polisfrustration

Polisen demonstrerar mot nedskärningar.
Polisen demonstrerar mot nedskärningar. Polisen demonstrerar mot nedskärningar. Bild: YLE polisdemonstration,demonstration

Nyligen fylldes Helsingfors centrum av drygt 1000 demonstrerande poliser. Måttet börjar vara rågat med de allt knappare resurserna. Och samtidigt växer högarna av outredda fall.

Statens effektivitetsprogram och andra sparåtgärder börjar ge resultat. Det märks inte minst inom vårt lands poliskår som blir allt mindre. Dagens 7500 poliser beräknas vara bara 7000 om tre år.

Stressigt

Samtidigt växer frustrationen. Allt mer av arbetet blir ogjort.

- Vårt budskap är att vi är för få, säger polisfackets ordförande Yrjö Suhonen. Det är stressigt att inte kunna sköta sitt jobb ordentligt.

När poliserna tog till gatorna i november i fjol var det något av upp och ner vända världen. Normalt brukar ordningsmakten övervaka demonstranterna. Nu sköttes den sysslan av inkallade väktare.

yrjö suhonen
Yrjö Suhonen (till vänster) i samspråk med Spotlights Pekka Palmgren yrjö suhonen Bild: YLE polisfacket

- Det tar allt längre tid för poliserna att rycka ut, klagar Yrjö Suhonen. Den utvecklingen märks redan inom Ring trean, men ju längre bort i landet man söker sig desto längre är
utryckningstiderna.

Polisstationen försvann

Mikael Sandin som är ordförande för Vexala fiskelag i Nykarleby är van att leva utan polisens närvaro.

- Ibland händer det att man ser dem. Jag såg en polispatrull för en dryg vecka sedan.

När polisstationen i Nykarleby försvann för 15-20 år sedan minskade också polisens närvaro i Mikaels hemtrakter. Idag är närmaste polisstation i Jakobstad. Avståndet till båthamnen i Laxören i Vexala är ca 50 km. Den verkligheten gjorde sig påmind för några år sedan.

- Här var någon som gjorde extraförtjänster. De tog med sig några mindre båtmotorer. Nog känns det som att polisen är ganska långt borta om det rör sig om ett brådskande ärende.

För att hålla tjuvarna borta beslöt Mikael Sandin och fiskelagets styrelse att satsa några tusen euro i nya bevakningskameror.

mikael sandin
Mikael Sandin. mikael sandin Bild: Yle/Evert Rönnqvist mikael sandin

- Man kan inte räkna med att ordningsmakten kommer så långt ut när de huserar här, konstaterar han lakoniskt.

Osynliga polisen

Kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning säger sig förstå reaktionerna från allmänheten.

- Jag märker det själv. Man ser inte så mycket av polisen längre, konstaterar Jylhä.

mika jylhä
Kommissarie Mika Jyhä mika jylhä Bild: Yle/Evert Rönnqvist mika jylhä
Enbart i Österbotten har antalet poliser minskat med 60 under de senaste fem åren. Det är ett faktum att glesbygden är sämre patrullerad nu än tidigare.

Däremot är Jylhä inte beredd att påstå att otryggheten har ökat.

- Tryggheten är en fråga om känsla. Enligt statistiken har brottsligheten inte ökat märkbart. Om brott ges stor synlighet upplevs det kanske att världen är otryggare.

Utredningsarbetet lider

Ett faktum både i Österbotten och resten av landet är att det samlas allt fler fall på polisernas bord som blir outredda.

- I fjol hade vi 7000 brottsärenden som blev liggande. Vi visste vem som var skyldig, men ingen hade tid att utreda det, berättar kommissarie Jylhä. Det är mycket.

Trenden härvidlag är oroande. De här outredda fallen ökar med tusen per år. Året innan var de 6000. En förklaring till det kan vara att benägenheten att anmäla brott har ökat.

”För jävligt”

Liknande historier hörs från alla håll och kanter i Finland. Överkonstapel Frank Holmlund på Raseborgspolisen skall gå i pension inom kort och upplever likaså att jobbet blivit allt stressigare.

- Det känns för jävligt, slår Holmlund fast.

Hans kollega överkommissarie Mats Lagerstam är likaså en erfaren polis med 40 års erfarenhet. Han menar att polisen håller på att växa ifrån allmänheten.

Överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen
Överkommissarie Mats Lagerstam. Överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen Bild: YLE/ Helena Rosenblad lagerstam mats,Raseborg,Ekenäs
- Jag kommer ihåg att när jag var ung sprang jag i skolor och daghem. Polisen bodde på samma ort där de arbetade. Man kände mänskorna och dom kände dig.

Lagerstam oroas liksom många andra poliser av att utredningsarbetet blir lidande.

- Många tycker att de inte längre kan kalla sig brottsutredare. Man är bara en mottagare av brottsanmälningar.

Lång utryckningstid

Utryckningstiden för Raseborgspolisen har också blivit längre. Området som sträcker sig från Hangö i väster till Ingå i öster är stort. Den totala arbetsstyrkan ligger kring 50. Det finns gånger då det området bevakas av en enda patrull.

- Vi får jättemycket negativ feedback, berättar Lagerstam. Folk är missnöjda. Det har nog sänkt humöret.

De nya poliserna är enligt Lagerstam motiverade och välutbildade, men det ständiga sparandet gör att snuttjobben och därmed stressen ökar.

Privat säkerhet

Många tycker att de inte längre kan kalla sig brottsutredare

Samtidigt som polisens resurser minskar har den privata säkerhetsbranschen blivit allt större. Väktarnas antal har ökat stadigt. Idag finns det ungefär dubbelt fler anställda inom den privata säkerhetssektorn jämfört med antalet poliser.

- Det är inte negativt i sig, säger Mika Jylhä på polisen i Österbotten. Den privata marknaden regleras av myndigheterna. Om trygghetskänslan blir bättre vinner samhället i stort.

Han menar ändå att det kan finnas ett samband mellan de minskade polisiära resurserna och den växande privata marknaden.

- De privata har lyckats bra i sin marknadsföring; de har lyft fram ”trygghetsunderskottet" och marknadsfört behovet att skydda sig bättre.

Handlar det alltså om marknadsföring?

- Det tror jag. Privat business ska sälja, svarar Mika Jylhä.

Spotlight om "Osynliga polisen" sänds på tisdag 17.3 kl. 20.00 på Yle Fem.

Läs också