Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2015: De grönas kulturpolitik

Gröna förbundets logo
Gröna förbundets logo Bild: Gröna förbundet vihreät

Inför Riksdagsvalet den 19 april 2015 tar vi pulsen på partiernas kulturpolitik. De gröna vill ha fri entré på statliga museer och konstsamlingar.

De Grönas representant i denna gallup är ordförande Ville Niinistö.

Vilken kulturverksamhet vill ni satsa på?

Vi gröna tycker att staten och kommunen inte ska minska på kulturpengarna i den här ekonomiska situationen. Det är viktigt för människornas välfärd och Finland bildning. Och vi tycker att kulturutbudet ska vara brett. Så det ska vara tillgängligt för alla finländare, och man ska tänka på nya former av kultur. Vi tycker att man ska satsa inte bara på stora institutioner utan på fria kulturverksamheter också.

Och vad ska staten INTE satsa på när det gäller kultur?

Man ska inte satsa på sådant som är högkommersiellt, som kan få pengar från privata källor lika mycket. För staten är det viktigaste att det ska vara tillgängligt för alla, det vara brett, det ska utmana samhället, det ska vara en bild av samhället på ett sätt som tar Finland framåt och ger oss alla också någonting att tänka på.

Vilka kulturformer borde vara gratis eller billigare för medborgarna?

Vi gröna tror på just tillgängligheten och tycker faktiskt att museer och gallerier som får offentligt stöd ska vara gratis. Det finns bra forskningsresultat från till exempel Storbritannien att det ger så mycket nytta för skolor, pensionärer för olika folkgrupper att det faktiskt ökar välfärden så mycket att man har tillgång till kultur att det är värt pengarna.

Om du får gå på ETT kulturevemang i år, vad väljer du?

Jag har varit fotbollsspelare, så om man räknar in idrotten så vill jag se en stor fotbollsmatch. Men när det gäller resten av kulturfältet gillar jag mest teater, så en utmanande, lite modernare teaterpjäs skulle jag vilja se.